11-12 Temmuz 2010"da Çatalca Belediyesi tarafından düzenlenen Erguvan Şenlikleri"nde sahne alan Beyoğlu Kumpanya, “Tayyip Blues" adını verdikleri şarkıyı söyledi.Şarkı sözlerinin arasında yer alan "İşportacısın Tayyip" bölümü 3"ü mezun 16 üniversite öğrencisi amatör tiyatrocuyu mahkemelik yaptı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla yaptığı şikayet üzerine başlatılan soruşturma o gün sahne alan 16 kişi için 2 yıla kadar hapis istemli "Başbakan'a hakaret" davasına dönüştü. Davanın ilk duruşması önümüzdeki günlerde görülecek.

"ÇATALCA BELEDİYESİ'NİN DAVETİYLE ERGUVAN ŞENLİKLERİ'NE KATILDIK"

Hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istenen Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Emre Savcı, "Çatalca Belediyesi'nin davetiyle Erguvan Şenlikleri'ne katıldık. Orada "Ülkemizden" adlı oyunumuzun içinde yer alan "Tayyip Blues" şarkımızı söyledik. AKP İlçe Başkanı Selim Güçbilmez sahnenin arkasında gelerek şarkımızı sonlardırmamızı istedi. Şarkıyı söyleyen arkadaşım kim olduğunu sordu. Bununla birlikte konserin ortasında konserin bitirilmesi istendi aynı kişiler tarafından. Şarkı bittikten sonra polis tarafından GBT(GENEL BİLGİ TOPLAMA) kontrolüne götürüldük. Orada akşamdan sabaha kadar bekletildik. Daha sonra hakkımızda dava açıldı. Adreslerimize davetiyeler geldi." dedi.

"ÖZELLEŞTİRMELER BU ÜLKENİN BİR GERÇEĞİ HALİNE GELDİ"

Savcı, Beyoğlu Kumpanya'nın güncel ve siyasi meselelere sanatsal cevaplar vermeye çalışan bir sanat topluluğu olduğunu belirtti. "Tayyip Blues" isimli şarkılarında Başbakan Erdoğan'ın şikayetçi olmasına yol açan sözü de kullanıldığını belirten Savcı, "Çünkü özelleştirmeler bu ülkenin bir gerçeği haline geldi. Tüm kamu mallarını satmakta bugün AKP iktidarı. Biz de bununla ilgili olarak kendisinin işportacı olduğunu söyledik şarkımızda. Davaya konu olan sözde buydu" ifadelerini kullandı.

"POLİTİK KONULARI MİZAH YOLUYLA ELEŞTİRMEYE ÇALIŞAN BİR GRUBUZ"

Hakkında dava açılan İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu Duygu Sezgin, "Erguvan Şenlikleri'ne katıldığını ve şarkıyı seslendirdiklerini belirtti. Beyoğlu Kumpanya'sının 2007 yılında kurulduğunu söyleyen Sezgin, "Grubumuz sokak tiyatrolarıyla başladı. Zaman içinde müzikal altyapının da gelişmesiyle oyun konser çalışmalarıyla devam eden ve politik güncel olaylarI konu alan projelerle devam etti. Politik konuları da mizah yoluyla eleştirmeye çalışan bir grubuz. " dedi.

"SÖZÜMÜZÜ SAKINMAYA KALKIŞMAYACAĞIZ"

Sezgin, çeşitli oyunlarını farklı şehirlerde sergilediklerini belirterek, "Ankara'da, İstanbul'da kültür merkezlerinde oynadık. Referandum ve 12 Eylül sürecine ilişikin bazı çalışmalar da yaptık. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sözümüzü sakınmaya kalkışmayacağız."

"ŞARKIYI BEYOĞLU KUMPANYA OLARAK BİRLİKTE YAZDIK"

Hakkında dava açılan İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 2. Sınıf Öğrencisi Çağlar Özulu, "Tayyip Blues" isimli şarkıyı Beyoğlu Kumpanya olarak birlikte yazdıklarını ifade etti.

"HAKARET ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORUZ"

Özulu, hakkında dava açıldığını buna en çok annesinin üzüleceğini anlatarak, "Hakaret ile Hiciv arasında ince bir çizgi vardır. Kimseye hakaret ettiğimizi düşünmüyoruz. Biz bunun bir eleştiri olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"HAKKIMDA DAVA AÇILDIĞI İÇİN ÜZÜLDÜM"

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Neval İlknur da dava açıldığı için üzüldüğünü ancak şaşırmadığını söyledi. İlknur, "Öğrencilere dava açmadığını öğrencileri sevdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan bize hakaret davası açtı. İşportacı kelimesini hakaret olarak algılamış Başbakan Erdoğan. Hakaret olarak algılanmamalıydı." diye konuştu.

"HAKARET ETMEDİK"

Haklarında dava açılan İstanbul Teknik Üniversitesi 4. Sınıf Makine Mühendisliği öğrencisi Özgür Palaz ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramataloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Esat Bağış da, Başbakan Erdoğan'a hakaret etmediklerini söyledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ŞİKAYETÇİ

Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. Esat Bağış, Çağlar Özulu, Onur Tunç, Işıl Özkan, Duygu Sezgin, Halil İbrahim Serinkoz, Özgür Palaz, Emre Yalçın, Neval İlknur, Volkan Şahin,Cansu Demirtaş, Ozan Çoban, Ulaş Sancak, Emre Savcı, Erman Çelik ve Günselin Seda "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.

ÖZELLEŞTİRMELERİ ELEŞTİRMİŞLER

İddianamede 12 Temmuz 2010 tarihinde saat 22.00 sıralarında Çatalca İlçesi'nde Çatalca Meydanı Halk Eğitim Merkezi önünde oluşturulan sahnede Beyoğlu Kumpanyası adlı sanat grubunun bir oyun oynadıkları belirtildi. 16 şüphelinin oynadıkları oyun sırasında ülkedeki özelleştirmeleri eleştirmek düşüncesiyle müşteki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek şarkının nakaratını söyledikleri ifade edildi.

SÖZLERİN ELEŞTİRİ SINIRINI AŞTIĞI VURGULANDI

Şüphelilerin, bu sözleri alenen söylendiği ve müştekinin konumu dikkate alındığında söylenen sözlerin eleştiri sınırını aştığı ve müştekinin saygınlığına saldırı niteliğinde sözler olduğu vurgulandı. İddianamede şüphelilerin, müştekiye alenen hakaret suçunu işledikleri, bu nedenle 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.