Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kayıtlı, sağlıklı ve güvenli iş ortamı için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

TİSK'den yapılan yazılı açıklamada, dün sabah OSTİM'de hidrolik makine üreten bir fabrikada yaşanan patlamada 7 kişinin, akşam saatlerinde ise İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde bir biyodizel ve tiner dolum atölyesinde çıkan yangında da 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

İş sağlığı ve güvenliği alanında son yıllarda büyük aşama kaydedilmekle birlikte bu ve benzeri kazaların meydana geldiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ülkemizi derinden yaralayan bu tür elim kazaların yaşanmaması, başka canların yitirilmemesi, çalışanlarımıza kayıtlı, sağlıklı ve güvenli bir iş ortamının sağlanması devlet, işçi ve işveren kesiminin bir araya gelerek azami gayret göstermesini gerektirmektedir. Temennimiz işyerlerimizdeki ihtimallerin en aza, hatta sıfıra indirilmesidir.''

-'DENETİM VE CAN GÜVENLİĞİ YÖNETENLERİN SORUMLULUĞUNDA''

Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Ankara Şube Başkanı Serhat Esen de yaptığı yazılı açıklamada, Ostim ve İvedik Sanayi Sitelerinde meydana gelen patlamalarda ihmalin söz konusu olduğunu belirtti.

Esen, Ostim'deki Mega Center içindeki yatay sondaj üretim tesisinde meydana gelen patlamanın gaz sıkışmasından meydana geldiğini ifade ederek, ''Olayı TV kanallarından tüm detayları ile izlemek ve bir şey yapamamak, çaresiz kalmak kaderimiz midir?'', ''Neden biz ülke olarak buradayız?'', ''Neden insanca yaşam ve çalışma hakkını sağlayamıyoruz?'' sorularını yöneltti.

İvedik'deki patlamanın hemen ardından olay yerine giden Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in acı gerçeği gözler önüne serdiğini, işletmenin torna atölyesi olarak ruhsat aldığını ancak tiner ve boya imalatı yapıldığını ifade eden Esen, bunun ihmal ve sorumsuzluk olduğunu kaydetti.

Esen, Ortadoğu'nun ''üretim kalbi'' olarak bilinen Ostim'de denetim ve can güvenliğinin, işverenin ve özellikle yönetenlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

A.A