Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre tütün ve tütün mamullerine yapılan zam geri alınmasa idi enflasyon üzerindeki etkisi yüzde 1,8 puan olacaktı. Zaman'ın haberine göre bu da memurlara verilecek zamda hükümetin elini zayıflatacaktı.
 
Zammın bir kısmının geri alınması ile birlikte enflasyon üzerindeki etki 0,9 puanla sınırlı kaldı. Bu da hem 2011 hem de 2012 enflasyon hedeflerinin daha da artmasının önüne geçti.
 
Böylece yaklaşık 2,5 milyon memurun maaş artışı için sendikalarla pazarlık masasına oturacak Maliye'nin eli güçlenmiş oldu. Maliye bürokratlarının hesaplamasına göre memura verilecek ilave bir puan zammın bütçeye maliyeti 800 milyon lirayı buluyor. Bu da sigaradaki ÖTV artışının getireceğinden daha fazla bütçeye maliyet yüklüyor.
 
 
Tütün ve tütün mamullerinin TÜFE içerisindeki payı yüzde 5,6. Merkez Bankası'nın enflasyon hesaplamasında bu kalemdeki artış 0,3 puan olarak öngörülüyordu. Ancak son yapılan zamla birlikte bu etki 1,8 puan olarak hesaplandı.
 
Zammın bir kısmının geri alınmasıyla birlikte hem yıl sonu hem de gelecek yılın enflasyonu üzerindeki tütün ve tütün mamullerinin etkisi 0,9 puanla sınırlı kaldı.
 
Sigaradaki ÖTV artışının karşılığını vergi tahsilatı olarak geçmiş yıllarda alamadıklarına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Hem önümüzdeki bir iki ay içerisinde memurlarla pazarlığa oturacağız, hem de kamu işçilerine gelecek yıl zam yapacağız. Vergi artışının etkisiyle ekim ayı enflasyonu da yüksek çıkacaktı. Bunun bize faturası daha ağır olacaktı. Yani astarı yüzünden pahalı hale gelecekti. Biz de sigara zammının bir kısmını geri almak zorunda kaldık. Enflasyonun bir puan az çıkması memurlara verilecek zamda da etkili olacak. Dolayısıyla yaklaşık 800 milyon liralık kazancımız olacak." dedi.
 
Merkez Bankası 2011 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,9'dan yüzde 8,3'e yükseltti. Zammın bir kısmı geri alınmasa idi enflasyon tahmini yüzde 9'un üzerine çıkacaktı.