Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Başkal, ''Tiroid hastalarına ne yazık ki uygun tedavi uygulanmıyor, yanlış cerrahi müdahalelerde bulunuluyor ve yanlış ilaçlar veriliyor'' dedi.

Dünya Tiroid Günü dolayısıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tiroid hastalarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Prof. Dr. Başkal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, tiroid hastalığının dünyada ve Türkiye'de giderek yaygınlaştığını, bu nedenle hastaların bilinçlendirilmesi ve sağlıklı kişilerin korunma yöntemleri konusunda bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Tiroid hastalıklarının, çocukları, gençleri, kadınları, erkekleri, kısaca her yaştakileri yakından ilgilendirdiğini ifade eden Başkal, ''Tiroid hastalarına ne yazık ki uygun tedavi uygulanmıyor, yanlış cerrahi müdahalelerde bulunuluyor ve yanlış ilaçlar veriliyor. Kişilere doğru mesajlar verilirse bu olumsuz tablo da ortadan kalkar. Dolayısıyla hastalık onları değil, onlar hastalığı kontrol altına alır'' diye konuştu.

Bilgilendirme toplantısında, Ankara'da faaliyet gösteren tıp fakültelerinden öğretim üyeleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinden hekimlerin katılarak hastalara bilgiler aktaracaklarını belirten Başkal, bu eğitimlerin gelecek yıllarda sadece hastalara değil, hekimlere de verilmesinin planlandığını bildirdi.

Toplantıda daha sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, tiroid hastalıklarında beslenme şekli, iyotlu ve iyotsuz tuz kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.

Erdoğan, Türkiye'de kırsal bölgelerde iyotsuz tuz kullanımının yaygın olduğunu, bunun da tiroid hastalıklarının görülme oranını yükselttiğini belirterek, aksi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde herkese iyotlu tuz kullanması önerisinde bulundu.