Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, tiroid bezinin çok çalışarak aşırı salgı yaptığı hastalıklarda, cerrahi girişimlerin önemli bir tedavi seçeneği olduğuna dikkat çekti.

Tiroid ameliyatında deneyimin önemli olduğunu vurgulayan Demircan, "Yapılan klinik muayene ve hormonların kan düzeyine bakılarak tiroid bezinin normal çalışıp çalışmadığı anlaşılabilir. Çok çalıştığı duruma hipertiroidi, az çalıştığı duruma hipotiroidi adı verilir. Tiroid bezinin muayenesinin yanında, yapısındaki değişiklikleri en iyi gösteren görüntüleme yöntemi ultrasonografidir. Tiroid bezinin fazla fonksiyon yaptığı (Hipertiroidi) durumlarda sintigrafi gerekebilir. Tomografi göğüs boşluğuna büyüme veya kanser olgularında kullanılmaktadır." dedi.

Tiroid cerrahisinin, konu ile ilgili özel eğitimli ve düzenli olarak tiroid cerrahisi ile uğraşan cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini belirten Demircan, "Hastalar kendilerine cerrahi müdahale öneren doktorlarına, ameliyat olmak için gideceği merkez yada hekim konusunda danışmalıdır. Çünkü operasyon sonrası gelişebilecek Ses kısıklığı, kalsiyumun düşmesi-kasılma ve kanama gibi komplikasyon riski, geç dönemde hastalığın tekrarı, endokrin cerrahi konusunda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında, gelişmiş ülkelerdeki endokrin cerrahi merkezlerindeki gibi çok az (%1'in altında) görülmektedir. Tiroid ameliyatının etkileri birkaç günde geçer. Nekahat döneminden sonra, ameliyat öncesi yapılabilen her şeyi tekrar yapabilir hale gelir. Ameliyat sonrası tiroid bezinin tümü alınmışsa (Total tiroidektomi), hastanın tiroid hormonu kullanması gerekir." şeklinde konuştu.
 

 

star