Le Monde, Fransız hükümetinin TikTok, Twitter, Netflix ve hatta Candy Crush gibi "eğlence amaçlı" uygulamaları kamu görevlilerinin cihazlarından yasakladığını bildirdi. Kamu hizmeti bakanı Stanislas Guerini'nin ofisine göre, uygulamalar hem çalışanlar hem de yönetim için verileri tehlikeye atabilecek siber güvenlik risklerini temsil ediyor.
Hükümet, yasaklanan uygulamaların tam bir listesini yayınlamadı. Ancak Guerini, gerekli iletişim adına bazı istisnalar olabileceğinden emin olduğunu söyledi. Başka bir deyişle, bu, bir sosyal medya ekibinin içerik yayınlamasını engellemeyecek. Guerini'nin ofisi, yasağın hemen yürürlüğe girdiğini, ancak kurala karşı gelmenin cezalarına "yönetim düzeyinde" karar verilebileceğini söylüyor. Yaklaşım kişisel cihazları etkilemeyecek.
Yasak kararı, ABD federal hükümeti, düzinelerce eyalet, Kanada, Avrupa Komisyonu ve İngiltere'nin çalışanlarının cihazlarında TikTok'u yasaklamasının ardından geldi. Bu durumlarda da gerekçe benzerdi: Yetkililer, Çin hükümetinin önemli kişiler hakkında veri toplayabileceğinden, propaganda yayabileceğinden ve ByteDance'i (TikTok'un ana şirketi) hassas bilgileri vermeye zorlayabileceğinden endişe ediyor.
TikTok, Çin hükümeti ile işbirliği yaptığı iddiasını defalarca reddetti. Dün bir Temsilciler Meclisi komitesi önünde ifade veren CEO Shou Chew, ByteDance'in "Çin'in bir temsilcisi olmadığını" ve “bu yılın sonlarında bir geçiş projesi sona erene kadar Amerikan kullanıcı verilerine diğer ülkelerdeki personel tarafından erişilemeyeceğini” söyledi.