Sözde yasa Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Rusya ve Venezuela'dan çıkan teknolojilerle sınırlı olacak.

Hareket, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin oylamasında Amerika'nın Teknolojik Düşmanlarını Caydırmak (DATA) Yasası adlı bir yasa tasarısını öne sürmesinden birkaç gün sonra geldi. Tasarının mart ayının sonlarında Meclis oylanması bekleniyor. Bu tasarı temelde Amerikalıların verilerinin Çin hükümetinin eline geçmesini önlemeyi amaçlıyor. Aralık ayında, çok amaçlı bir harcama yasa tasarısının bir bölümü, TikTok'u birden fazla eyaletteki benzer kısıtlamaların ardından federal hükümet cihazlarında yasaklamıştı.

Eleştirmenler, Çin hükümetinin TikTok'u Amerikalılar hakkında veri toplamak ve propaganda yaymak için kullanabileceğinden endişe ediyor. TikTok, Çinli yetkililerle işbirliğini defalarca reddetti ve verileri ve trafiği ABD merkezli sunuculara taşıyarak korkuları yatıştırmaya çalıştı. ABD sunucularını çalıştıran Oracle, TikTok'un algoritmalarını ve denetleme sistemlerini gözden geçiriyor.

Senato'nun yasa tasarısını geçirip Meclis’ten geçen eşdeğeri ile uzlaştırabileceği henüz kesin değil. Ayrıca Ticaret Sekreteri’nin yetki verilirse dahi kullanacağı garanti değil. Ancak yasa tasarısının getirilmesi, 23 Mart'ta Meclis önünde ifade verirken TikTok CEO'su Shou Zi Chew üzerinde baskı oluşturuyor. Şirketinin işlerini sınırlama konusunda daha da kararlı olan bir Kongre ile mücadele edecek.