Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kanada ile Türkiye'nin toplam dış ticaret rakamının 1 trilyon dolar olmasına karşın iki ülke arasındaki dış ticaretin 1,2 milyar dolar olduğunu belirterek, ''Bu iki ülkenin toplam dış ticaretinin binde biri. Bu gösteriyor ki bizim aramızda olması gereken ticari bağları, ticari köprüyü tam oluşturamamışız. Ticaretimizi dengeli hale getireceğiz'' dedi.

Türkiye-Kanada İş Forumu'nda konuşan Çağlayan, Kanada'ya 45 gün önce bir ticaret heyetiyle birlikte ziyaret gerçekleştirdiklerini, bugün Türkiye'ye gelen ticaret heyetinin bunun ikincisini gerçekleştirdiğini belirterek, bu ziyaretin Türkiye-Kanada ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olacağını söyledi.

Kanada'nın Türkiye'yi geç de olsa fark etmesi ve hedef ülke olarak tespit etmesinin altı çizilmesi gereken önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Çağlayan, Kanada'nın gelecekte Türkiye'de ve özellikle üçüncü ülkelerde işbirliği arayışı içine girmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Her iki ülke arasındaki mesafe uzak olsa da, geçmişte ilişkilerde istenmeyen gelişmeler de olsa artık dünün geride kaldığını ve bugünden sonrasını yaşayacakları bir ortam içinde olduklarını ifade eden Çağlayan. ''Bu ziyaret gösteriyor ki Türkiye ve Kanada birlikte işbirliği yapmak istiyor. Bu işbirliğini sadece ülkelerimizle sınırlı tutmak yerine üçüncü ülkelerde de işbirliği yapalım diye her iki ülkenin bakanları, iş adamları ve meslek kuruluşlarının görüş birliği var. Birbirimizi tanıdıkça inanıyorum ki bizim bugün çok sığ olan ve gerçek ticaret potansiyelimizi yansıtmaktan uzak olan ticaret hacmimiz çok daha fazla artacaktır'' dedi.

Çağlayan, Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin söylenmeyecek kadar küçük bir rakam olduğunu, 2008'de Türkiye'nin dış ticaret rakamlarının 300 milyar doları geçtiği, Kanada'nın dış ticaret rakımının 800 milyar seviyesinde olduğu dönemde iki ülke arasındaki dış ticaretin 2 milyar dolar seviyesine geldiğini, ancak 2009 küresel kriziyle birlikte bunun 1,2 milyar dolara düştüğünü söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl küresel krizde 250 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip olduğunu, Kanada'nın ise toplam 650 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip olduğunu ve böylece her iki ülkenin toplam dış ticaret hacminin bir trilyon dolar olduğuna işaret eden Çağlayan, şu bilgileri verdi:

''Kanada dünyanın 10 büyük ekonomisi. Dünyanın 10. büyük ihracatçısı ve 10. büyük ithalatçısı. Türkiye, dünyanın 15. büyük ekonomisi, dünyada ihracatta 22. ithalatta ilk 20 içinde bir ülke. Her iki ülkenin toplam dış ticaret rakamı 1 trilyon dolar, iki ülke arasındaki dış ticaret 1,2 milyar dolar. İki ülkenin toplam dış ticaret hacminin binde biri. Toplam dış ticaret rakamlarında iki ülkenin kendi arasındaki dış ticareti binde bir. Bunun üzerinde durulması gerekiyor. Kanada'nın geçen 327 milyar dolar ithalatı var.

Türkiye'nin Kanada'ya ihracatı 330 milyon dolar. Türkiye'nin Kanada'ya ithalatı içindeki yeri de binde bir. Türkiye'nin 2009'daki ithalatı 140 milyar dolar. Bunun içinden Kanada'dan yapılan ithalat 1 milyar dolar. Bu gösteriyor ki bizim aramızda olması gereken ticari köprüyü tam oluşturamamışız. Ticaretimizi dengeli hale getireceğiz. Ancak bunu yaparken toplam ticaret hacmimiz içindeki iki ülke ticaretinin rakamlarını da çok ciddi manada artırabileceğimizi önümüze koymamız lazım.''

A.A.