Hatırlanacağı gibi Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bir süre önce TİB Başkanlığı'ndaki dinleme kayıtlarına el konulması kararı verdi.

İKİNCİ BASKIN OLMADAN...

Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından çeşitli gerekçelerle soruşturma yürütülen ve geçen günlerde hakkında bir de dava açılan Kaçmaz, daha sonra hızını alamayıp tüm yedek kayıtlara el konulmasını kararlaştırdı. Kaçmaz, ayrıca TİB'de yapılacak olan ikinci araştırmada direnen görevlilerin tutuklanması kararını da verdi. Bu durum TİB'de çete ve organize suçlarla ilgili dinleme kararları bulunan adliyeleri rahatsız etti. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan 20'ye yakın adliye, bu durama karşı adeta isyan etti. Söz konusu bu adliye mahkemeleri, "Dinleme kararı başkasına verilemez. Operasyonlarımız deşifre edilmemeli" diye karar aldılar. Daha sonra bu mahkemeler ilgili cumhuriyet başsavcılıkları kanalıyla başta TİB ve ilgili mahkemelere göndererek Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin'in "dinlemenin kalbi"ne yapacağı ikinci operasyona engel olmaya çalıştılar.

GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI

TİB'e yönelik yargı tarihine "skandal" olarak geçen ilk baskını yapan Sulh Ceza Hakimi Keskin'in, adliye-lerden gelen bu kararlar üzerine geri adım attığı öğrenildi. Bu durum karşısında nasıl bir hukuki yol izleyeceğine karar veremeyen Keskin'in, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Kaçmaz'ın yaklaşık iki hafta önce verdiği "dinleme kayıtlarına el koyma" kararına rağmen TİB'le ilgili şu ana kadar herhangi işlem gerçekleştirmedi. Hakim Keskin tarafından TİB'e yönelik baskın YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun şikayeti üzerine gerçekleştirildi.

Eminağaoğlu kararı Kaçmaz'da

Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı'nın meslekten ihracını istediği YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında iddianame düzenledi. Eminağaoğlu hakkında dava açılıp açılmayacağına Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz karar verecek. "Adil yargılanmayı etkilemek" ve "soruşturmaların gizliliğini ihlal" suçlarından hazırlanan iddianame önce Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. YARSAV üyesi olan Kaçmaz'ın eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu hakkında nasıl bir karar vereceği şimdiden merak ediliyor.

HSYK Kaçmaz'dan savunma istedi

Adalet Bakanı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı sıfatıyla sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'dan savunma istedi. Çağrı belgesi, HSYK başkanı sıfatı da bulunan Adalet Bakanı Sadullah Ergin imzasıyla Sincan'a gönderildi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan dosyada Osman Kaçmaz'ın disiplin yönünden meslekten ihraç edilmesi, iki kez yerinin değiştirilmesi, dört kez de hakkında adli soruşturma açılması istenmişti.

Gizlilik varsa da yoksa da yaparım

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TİB'in, başkanlıkta yapılan son tespite ilişkin tutanaklara dayanarak bakanlığa şikayette bulunduğunu söyledi. Engin, “(Yapılan işlem esnasında gizliliğin ihlali söz konusudur, uyarılarımız itibar edilmedi) demiş. Bu arada, Sincan Mahkemesi'nin verdiği inceleme kararında da 'Halen dinleme varsa buna ilişkin gizlilik nedeniyle tespitlerin yapılmamasına' diye bir cümle konmuş. Yani 'gizlilik kararı varsa, tespit yapmayın' diyor. Tespite gelen yargıç, 'varsa da, yoksa da ben tespit yaparım' noktasında' dedi. Ergin, yargıdaki dinleme iddiaları ve İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in dinlendiği iddialarıyla ilgili olarak da “Kötü niyetli bir uygulama varsa bunun bir müeyyidesi olur” diye konuştu./yeni şafak