Bugün saat 10.32"de Antalya Havalimanı"ndan 171 yolcu ve mürettebatıyla havalanan TK3105 sefer sayılı uçak, bir yolcu tarafından Türk hava sahasını terkederken kaçırılmak istendi. Olay şöyle gelişti: İddiaya göre alkollü olduğu belirtilen yolcu, kabin memurundan yeniden içki servisi yapmasını istedi. Ancak bu isteği alkollü olduğu için reddedilince, hava korsanı bir mektup yazarak bunu hostese verdi. Mektubu okuyan kabin memuru, “üzerimde bomba var” yazısını okuyunca, kaptan pilota haber verdi. Pilot kaçırılma sinyalini Karadeniz semalarında İstanbul hava trafik kontrol merkezine iletti.

KRİZ MASASI KURULDU

Kaçırılmayla ilgili olarak kaptan pilot hava trafik kontrol merkezine bilgi vermesiyle birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı"nda kriz masası kuruldu.
Bu sırada uçaktan gelen haberde yolcuların korsanı etkisiz hale getirdiği öğrenildi. Uçağın St. Peterburg'a yakın olması nedeniyle THY yetkilileri, Düzce adını taşıyan Airbus A320 tipi uçağın yoluna devam ederek St. Petersburg'a inmesine karar verdi. Uçak saat 14.30'da St. Peterburg'a indi. Emniyet güçleri hava korsanını gözaltına aldı.

KORSAN SIZMIŞ

THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Genel Müdürlüğü"nde yaptığı açıklamada, THY uçağının yerel saatle 10.32"de St. Petersburg"a gitmek üzere Antalya"dan havalandığını belirterek, saat 13.00 sıralarında uçağın St. Petersburg"a yaklaşma esnasında olayın gerçekleştiğini kaydetti.

Söz konusu kişinin isminin henüz netleşmediğini ifade eden Kotil, şöyle konuştu:

"(Üzerimde bomba var) diyen kişi, akabinde çok miktarda alkol almıştır. Daha sonra üzerinde bomba olduğu ve inmek istediği ülkeyi yazdığı notu, kabin görevlilerine vermiştir. Pilot, bilgilendirilmesinin ardından bizimle irtibata geçerek durumu anlatmış ve inişe yakın olduğu için rotasını değiştirmemiştir. Bu esnada alkol isteyen söz konusu kişiye de alkol verilmiştir. Olay daha sonra fiziki müdahalede bulunmadan çözülmüştür."

HAVA KORSANI MUAMMASI

Yolcu uçağını kaçırmak isteyen hava korsanının kimliği konusunda çelişkili bilgiler geldi. Önce hava korsanının adı Yaşar Paşaoğlu olarak bildirilirken, daha sonra yolcu listesinde bu ismin bulunmadığı, korsanın adının Yaşa Raşidov olabileceği ifade edildi.

Yolcunun hem Türk hem de Özbekistan pasaportu taşıdığı için yolcu listesine Özbek adının geçmiş olabileceği iddia edilirken, bilirsizliğin de bundan kaynaklandığı vurgulandı.

PLANLI OLUP OLMADIĞI HENÜZ BELLİ DEĞİL

Antalya Havalimanından Sorumlu Vali Yardımcısı Hayreddin Balcıoğlu, kaçırılma girişiminde bulunulan THY uçağıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Yolcu listesinde Türk yolcu yok, ayrıca yabancı yolcuların da Türkiye'deki herhangi bir olayla ilgili kaydı yok. St.Petersburg'tan gelecek bilgiye göre planlı bir eylem var mı yok mu onu araştıracağız.”

RUS PASAPORTUYLA GEÇTİ

Antalya polisinin yaptığı soruşturmada, THY'nin Antalya-St. Petersburg seferini yapan uçağını kaçırmak isteyen yolcunun Antalya Havalimanı'ndaki polis noktasından 'Yasa Rashidov' adına düzenlenmiş Rus pasaportuyla geçtiği ileri sürüldü. Bu yolcunun aynı zamanda Türk vatandaşı olduğu ve 'Yaşar Paşaoğlu' adına kayıtlı Türk pasaportu da bulunduğu belirtildi. Hem Rus, hem de Türk çifte vatandaş olan yolcunun 52 yaşında olduğu ve kimlik bilgilerinin Antalya'da bazı eylemlerde bulunan Yaşar Paşaoğlu ile birebir örtüştüğü açıklandı. Güvenlik kamerası kayıtları incelendiğinde de polis noktasından 'Yasa Rashidov' pasaportuyla geçen yolcunun Yaşar Paşaoğlu olduğunun görüldüğü bildirildi. Polis yetkilileri, kesin açıklamanın ancak St. Petersburg polisinin vereceği ayrıntılı bilginin ardından yapılacağını böyledi.

Diğer yandan Paşaoğlu'nu araştıran DHA muhabirleri, Lara'daki 3 yıldızlı bir otelde iki gün resepsiyonist olarak çalıştığını, dün öğle saatlerinde ayrıldığını tespit etti. Şirinyalı Mahallesi'nde 30 odalı otelin personel şefi Erol Ağaoğlu, "Bize yurtdışından geldiğini, Ahıska Türkü olduğunu söyledi. Rusça bildiği için 1 hafta deneme süresi verdik ve işe aldık. İki gün resepsiyonda çalıştı. Ancak, söylemlerinde siyasi içerikli olması, 'Ezilen Kemalistler Partisi' şeklindeki yazıları görünce işine dün öğle saatlerinde son verdik. Bize Moskova'ya gideceğini söylemişti" diye konuştu.

EYLEMLERİ

Yaklaşık 11 yıldır Türkiye'de yaşayan Özbek asıllı şair Yaşar Paşaoğlu, 9 Aralık 2005'te dönemin AKP Antalya İl Başkanı Hamza Taş'ın basın toplantısı sırada, "Bu partinin kapatılması lazım" diye bağırınca binadan çıkarılmıştı. Geçen 20 Ocak'ta AKP Antalya Gençlik Kongresi için Antalya'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da protesto etmişti. Başbakan, Dilek Sabancı Spor Salonu'nda konuşurken, seyirciler arasında bulunan Paşaoğlu, bağırmaya başlamış, ardından tribünlerden salona atlamıştı. Başbakanlık korumaları, ne söylediği anlaşılamayan Paşaoğlu'nu etkisiz hale getirmişti.

Paşaoğlu 30 Eylül'de de, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya'da camiden bayram namazını kılıp çıktıktan sonra, kendini Radikal Kemalist Partisi Kurucu Genel Başkanı diye tanıtarak, "AKP istifa" diye bağırmıştı.
DHA