Türk Hava Yolları (THY), ilk Washington-İstanbul doğrudan seferinde, tüm yolculardan tam not aldı.

THY'nin, uzun süredir beklenen Washington-İstanbul seferleri görkemli açılışla başladı.

Türkiye'nin Washington büyükelçisi Namık Tan, aralarında William Delahunt ve Jean Schmidt'in de bulunduğu 7 Kongre üyesi ile Turkish Coalition of America'nın organizasyonuyla çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen 20 civarındaki Amerikan yerli lideri ve çok sayıdaki Türk ve Amerikan yolcu, THY'nin Washington'dan kalkan ilk seferine katılmanın ayrıcalığını yaşadı.

İlk sefer ayrıcalığı, önce Washington Dulles Uluslararası Havalimanında verilen resepsiyonla başladı.

Burada konuşma yapan THY Genel Müdürü Temel Kotil, seferlerin işadamları ve siyasetçiler ile iki ülke halkının birbirine daha kolay ulaşmasını bağlayacağını, bu seferi başlatmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da ''tarihi bir gün'' nitelemesinde bulunarak, Kongre üyelerinin kendisiyle birlikte, bu güzel seyahati yapmasından memnuniyetini dile getirdi. Tan, Amerikan yerli liderlerinin uçakta bulunmasının da ilk sefere değer kattığını kaydetti.

Bu seferlerin iki ülke arasında gerek ticaret gerek siyaset alanındaki ilişkilere önemli katkı sağlayacağı belirten Tan, THY'yi tebrik etti.

Delahunt da Türkiye'yi ''içinde barındırdığı bir çok kültürle olağanüstü güzel bir ülke'' olarak tanımlayarak, Türkiye ile ABD arasındaki eskiye dayanan güçlü ilişkilere değendi. Delahunt, bu seferlerin iki ülke arasındaki bağların geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

-''NORMAL BÜYÜMENİN BİR KAT YUKARISINA ÇIKMIŞ OLUYORUZ''-

THY Genel Müdürü Kotil, A.A muhabirinin sorularını yanıtlarken de bu seferin uzun zamandır beklendiğini, ancak ciddi anlamdaki yoğunlukları nedeniyle ancak bugün başlatabildiklerini söyledi.

Washington-İstanbul arasındaki doğrudan seferlerin hem ticari hem de siyasi bağların güçlenmesine katkıda bulunmasını umduklarını belirten Kotil, ilk seferlere olan talebin çok yüksek olduğunu kaydetti.

Kotil, ''Burada haftada 4 sefer başladık. Daha sonra haftada 7 sefere çıkacağız inşallah, ama yakın tarihte günde 2 sefer yapmayı da bekliyoruz'' dedi.

Kotil, THY'nin bu yeni seferleriyle, İstanbul'un, Asya, Orta Doğu ve Afrika'ya giden ABD yolcuları için orta nokta olacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mesela, New York'ta her uçağımızda 60-80 arası Tel Aviv yolcusu bulunuyor. Bu geldiğimiz uçağımızda Etiyopya yolcuları vardı. Dolayısıyla dünyaya yolcu taşıdığımız için bu anlamda buradaki ihtiyaçlar çok yüksek. Son 6-7 yılda, küçük uçaklarla kısa mesafe uçuşları çok ciddi biçimde geliştirdik. Buradan çok iyi para kazanıyoruz, 30 milyon yolcu da pratik olarak buradan çıkıyor. Bunun ikinci halkası olan büyük halka, bu yıla tam tekamül ediyor. 20 büyük uçağımız var, gelecek yıl bugünlerde 40 uçağımız olacak. O zamana kadar burası da günlük seferlere çıkmış olacak.

Amerika, haftada 10 seferden 35 sefere çıkıyor. Yani, 3 kattan fazla artıyor. Bu şu anlama geliyor: Bu hatlar birbirini besleyecekler, birbirine senkronize olacaklar ve bir çarpan etkisiyle biz aslında normal büyümenin bir kat daha yukarısına çıkmış oluyoruz. O nedenle bu seferler önemli. Mesela daha önce Beyrut'a haftada 3 sefer yapıyorduk, şu anda 14 sefer yapıyoruz, bu 21'e çıkacak. Bu şu demektir; Beyrut'tan Washington'a gelmek isteyen bir kişi, bu uçağa denk gelen bir uçak bulacak ve hiç beklemeyecek. Bu, örneğin Şam, Mısır, Kahire için önemli. Rusya'dan 7 noktasından İstanbul'a sefer var, Rusya açısından önemli. Bu uçağın en az yarısı Türkiye ötesi olacak, Türkiye'nin dışına çıkacaklar, diğer yarısı Türkiye olacak. Biz bununla büyüyeceğiz."

-YOLCULAR GÜLLERLE KARŞILANDI, SERTİFİKALARLA UĞURLANDI-

Resepsiyonun ardından THY Genel Müdürü Kotil, uçaktaki yerlerini almak için kapıya gelen yolculara, kendi eliyle içinde çikolata bulunan mini hediyeler verdi.

Sürpriz hediyeler karşısında şaşıran yolcuların bazıları, gördükleri ilgiden büyük memnun olduklarını söyledi.

Daha sonra, uçakta yerini alan yolculara, bu kez kırmızı ve beyaz güllerle sürpriz yapıldı ve THY'yi seçtikleri için teşekkür edildi. Yolcuların bazılarının gül dağıtma seramonisini videolarını kaydettiği ve hosteslerle fotoğraf çektirdiği görüldü.

Yolcuları şaşırtan son jest ise, 8 saat 15 dakika süren seyahatin ardından geldi. THY görevlileri, yolculara, bu anlamlı günü her daim hatırlamaları için ''İlk Sefer Sertifitası'' takdim etti.

-TÜM YOLCULAR MEMNUN AYRILDI-

Uçakta, THY'nin servis ve hizmet kalitesini yaşayan yolcular, çıkışta seyahatlerinden çok memnun ayrıldıklarını belirttiler.

ABD'de yaşayan Türk asıllı Hatice Sgermat, her yıl iki kez Türkiye'ye geldiğini belirterek, ''Pırıl pırıl çok güzeldi, servis mükemmeldi'' dedi.

İşadamı Emin Halaç da önceden Almanya aktarmalı uçtuğunu ve bunun yolculuğunu çok zor kıldığını belirterek, ''İnanılmaz bir hızla geldik. Servis kalitesi de çok güzeldi'' dedi.

Uçakta yer alan Amerikan yerli liderlerinden Margo Grey, bu uçağın şimdiye kadar bindiği en iyi uçak olduğunu, tüm hizmet ve servislerden çok etkilendiğini dile getirdi.

Amerikan yerli liderlerinden Kartal şef Barth Robinson da servis ve hizmeti mükemmel bulduğunu söyledi.

-''İŞ SEYAHATLERİNİ ÇOK KOLAYLAŞTIRACAK''-

Amerikan işadamı James Bernstein, Washington-İstanbul doğrudan seferlerini, Orta Doğu ve Türkiye'nin civarındaki ülkelerdeki insanların da kullanacağını dile getirerek, bunun özellikle iş seyahatlerini ciddi anlamda kolaylaştıracağını kaydetti. Bernstein, bu seferlerin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler için de verimli olduğunu vurguladı.

Kendi kızının da şu anda İstanbul'da çalıştığını belirten Bernstein, kişisel olarak da doğrudan seferlerin kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Bernstein, THY'yi sunum ve hizmet açısından çok rekabetçi gördüğünü, özellikle de yiyeceklerin beklediğinden çok daha lezzetli olduğunu ve görevlileri de çok arkadaşça bulduğunu anlattı.

Turkish Coalition of America yetkilerinden Louette Ragusa da daha önce Türkiye ve Azerbaycan'da yaşadığını, THY'nin her zaman kendisi için popüler olduğunu belirterek, servislerin herkesin beklentisinden daha yüksek olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, THY'nin Washington-İstanbul seferlerinin başlamasının iki ülke ilişkileri açısından da çok önemli olduğunu belirterek, ''Siyasi merkezine ulaşamadığınız bir ülkenin, diğer yerlerine de kolay ulaşamazsınız, bu açıdan da çok önemliydi'' dedi.

Tan, THY'nin ilk Washington-İstanbul seferi sırasında, uçakta AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Her iki ülkede de birbiri hakkında bilgi eksikliği bulunduğunu hatırlatan Tan, ''Dolayısıyla bu uçuşlar, bu bilgi eksikliğinin, bu boşluğun giderilmesine yardımcı olacak. Çünkü insani temasları artıracak'' dedi.

Bunun yanında, ABD'deki birçok iş adamı, bürokrat ve akademisyenlerin Türkiye'ye daha kolay gelme imkanı bulacağını belirten Tan, Washington'un ''ABD'nin siyasi kalbi'' olduğuna dikkati çekerek, ''İki taraf da gidişlerden tereddüt duyuyordu, aktarmalardan dolayı. Şimdi artık 8, 8 buçuk saatte İstanbul'a gelmek mümkün. Bu herkes için son derece iyi bir gelişme'' diye konuştu.

Tan, bir soru üzerine, Kongre üyelerinin yüzde 25'inden fazlasının pasaportu bile olmadığını, Amerikan halkı için de benzer bir durum söz konusunu olduğunu, çünkü Amerika içinde turistik amaçlı olarak her şeyi bulduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Halkın öğrenmesi, bilmesi lazım ki Türkiye'ye gelsin. Özellikle dini ve tarihi merkezler çok ilgilerini çekiyor. Türkiye'ye baktığınızda arkasında binlerce yıllık tarih var. Bu seferler ilgiyi artıracaktır. Sonuçta, bu uçaktakiler inip, gidip eşine, dostuna anlatacak. Aynı durum Türkiye için de söz konusu. Türkler de daha fazla ABD'ye seyahat edecek. Bu da bilgiyi artıracak, önyargılar gidecek, yanlış anlamaların giderilmesine yardımcı olacak. O nedenle ülkeler arasındaki uçuşlar çok çok önemli.''

-''GEÇ BİLE KALINDI''-

Tan, doğrudan uçuşların iki ülkedeki politikacılar arasındaki karşılıklı ziyaretleri de artıracağını söyledi. Büyükelçi Tan, ABD Kongresi üyelerini Türkiye'ye gelmeleri için artık daha kolay ikna edebileceklerini belirterek, ''Seferler bizim onlara yaptığımız davetleri daha anlamlı kılacak'' dedi.

Doğrudan uçuşların iki ülkeye ticaret alanında da önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Tan, ''Bence, ABD-Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Anlaşması'nın en önemli unsurlarından biri buydu. Siyasi merkezine ulaşamadığınız bir ülkenin diğer yerlerine de kolay ulaşamazsınız, bu o açıdan da çok önemliydi. Hatta böyle bir uçuşu gerçekleştirmede geç bile kalındı'' ifadesini kullandı.

Uçağı çok beğendiğini, çok rahat bir yolculuk geçirdiğini belirten Tan, uçuşun yorucu geçmemesinin kendisini çok memnun ettiğini söyledi. Tan, THY'nin dünyada en iyi servis sunan uçaklardan biri olduğunu sözlerine ekledi.

-TEMSİLCİLER MECLİSİ ÜYESİ DELAHUNT-

Türk dostu olarak bilinen ABD Temsilciler Meclisi üyesi William Delahunt da, THY'nin hizmet ve kalitesini ''ses getirecek müthiş bir hizmet'' şeklinde nitelendirerek, ''Uçak çok güzeldi, servis mükemmeldi, çalışanlar tıpkı diğer Türk insanları gibi çok sıcaktı'' dedi.

Delahunt, sonraki uçuşlarında da THY'yi tercih edeceğini kaydederek, gelecek yıl Türkiye'ye gelip, hemen her bölgeyi gezmek istediğini dile getirdi.

Washington-İstanbul arasındaki uçuşların, iki ülke arasındaki farkındalığın arttığını gösterdiğini belirten Delahunt, iki ülke ilişkilerinin tarihsel olarak çok güçlü olduğunu, Amerikan halkının Türkiye'nin Kore savaşına katkılarını unutmadığını, şimdi de Türk askerinin Afganistan'da bulunduğunu anlattı.

-''EKONOMİK İLİŞKİLER UTANDIRACAK DÜZEYDE''-

Delahunt, bir çok alanda ortak noktaları bulunan Türkiye ve ABD'nin ekonomik işbirliğinin ise ''utandıracak'' düzeyde olduğunu kaydetti.

İki ülkenin bunu artırması gerektiğini dile getiren Delahunt, Türkiye'ye yaptığı son ziyaretinde Türk işadamlarında bu isteği gördüğünü, Türk işadamlanının ABD pazarında bulunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Delahunt, Türkiye'nin ABD'li yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu, bunun yanında Türk iş adamlarının, Kafkas bölgesi ve Afrika gibi Amerikalıların girmek istediği ama zorlandığı marketlere ulaşmalarına yardımcı olabileceğine dikkati çekerek, bunun her iki ülkenin de yararına olduğunu işaret etti.

-''FIRSATLARI KAÇIRMAYIN DİYECEĞİM''-

Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme planlarının olduğunu, bunun dışında hükümet yetkilileri ve iş adamları, medya ve düşünce kuruluşlarıyla bir araya geleceklerini anlatan Delahunt, döndükten sonra kongredeki iş arkadaşlarına Türkiye'ye gelmeleri önerisinde bulunacağını, iş adamlarına Türkiye'deki fırsatları kaçırmamaları gerektiğini işaret edeceğini, ayrıca Türkiye izlenimlerini Beyaz Saray ile paylaşacağını söyledi.

Delahunt, Kongre'deki çalışma arkadaşlarında ve temsil ettiği bölgede, Türk girişimciliğinin önemine ve ABD'de olmaları gerektiğine yönelik farkındalık sağlamayı amaçladığını dile getirdi.

THY'nin bu seferinin aslında bu tür konuların gerçekleşmeye başladığına yönelik gerçek bir kanıt olduğunu belirten Delahunt, ''Aslında bizim şu an Türkiye'ye uçuyor olmamız da buna kanıt'' yorumunda bulundu.

A.A.