'Basın açıklaması yapılan gün evde yatıyordum. Yataktan çıkamaz haldeydim. Hiçbir şekilde iş yavaşlatma eylemine katılmadım. Buna rağmen ‘İzinsiz gösteriye katıldığım’ gerekçesiyle işten çıkarılma tebligatı aldım”
Bir maille iş akitleri feshedilen host ve hostesler yaşadıklarını Vatan'a anlattı...

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren düzenlemeye rağmen işi aksattıkları için görevden atılan 300’ü aşkın THY personelinin ‘direniş’i dün bir haftayı doldurdu.

Meclis’te yoğun tartışmalara neden olan ve havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylandı. Ancak THY içindeki fırtına dinecek gibi gözükmüyor. Hava-İş Sendikası ve işten çıkarılan THY personeli “kazanılmış haklarını” Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtiyorlar. Yurtiçindeki mahkemelerden sonuç alınamaması halinde konuyu AİHM’e götürmekte kararlılar.

Grev yasağının gündeme gelmesiyle Hava-İş Sendikası’na bağlı THY personeli iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirmiş ve 219 uçuş seferi iptal edilmişti. Eyleme katıldıkları gerekçesiyle 300’ün üzerindeki THY personeline SMS ve e-posta yoluyla işten çıkarıldıklarını belirten mesajlar gönderildi. Elektronik mesajın ardından dün de personele resmi tebligat yapılmaya başlandı. Bir haftadır Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali’nde nöbet tutan THY çalışanları, işlerine dönmek için mahkemeye gideceklerini söylüyorlar. Gergin oldukları gözlenen çalışanlar, terminalin önüne attıkları taburelerde THY’den gelecek müjdeli haberi bekliyor.

İSTANBUL'DA DEĞİLDİM
8 yıldır hostes olan, 4 yıldır kabin amirliği görevinde bulunan Deniz Pekbaşerdi, sağlık raporu olmasına karşın haksız yere işten çıkarıldığını söylüyor: “THY’nin Ankara personeliyim. İstanbul’da ikamet etmiyorum. İstanbul’daki arkadaşların özverili çalışmadıkları gün eyleme katıldığım gerekçesiyle işten çıkarıldığıma dair mail aldım. Ben o tarihte İstanbul’da değildim. Boyun fıtığı nedeniyle rapor aldım. Yıllardır fazla mesai yaparak çalışıyorum. Aylık uçuş çizelgem değiştiriliyor. Bunca özveriye rağmen, haksız yere işten çıkarılacağım. Hakkımı mahkemede arayacağım.”

RAPORUM VAR AMA...
THY’de 6 yıldır hostes olarak çalışan Neslihan Seyitler ise “SGK’yla anlaşmalı özel bir hastaneden rapor aldım. Üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığım nedeniyle ilaçlarım yazıldı. Hepsi belgeli. Basın açıklaması yapılan gün evde yatıyordum. Yataktan çıkamaz haldeydim. Hiçbir şekilde iş yavaşlatma eylemine katılmadım. Buna rağmen ‘İzinsiz gösteriye katıldığım’ gerekçesiyle işten çıkarılma tebligatı aldım” diyor.

HAKKIMIZDAN OLDUK
2 yılık hostes Seda Küçükverdi, dış hatlarda nöbet tutan hosteslerden. Küçükakverdi, “İş akdim fesh edildi. Hak ararken hakkımızdan olduk. Bundan sonra ne olacak bilmiyorum. Hakkımı alana kadar burada nöbet tutmaya devam edeceğim. İşten çıkarılmamı gerektirecek bir neden yok. Resmen günah keçisi seçildik” derken; erkek kabin memuru Mehmet Fatih Akguş şunları söyledi: “İşten çıkarıldığım yönünde ilk mesaj, mail yoluyla 29 Mayıs tarihinde geldi. Resmi tebligat ise bugün yapıldı. Tebligat kağıdım eve gelmiş. Ailemden öğrendim. Raporlu olup, hiçbir gösteriye katılmama rağmen işten çıkarılacağım. Basın açıklaması yapılan gün havalimanı yakınında bile değildim. Rahatsızlığım nedeniyle evde yatıyordum. Raporumu yönetime verdim. Çok üzgünüm. Hiç haketmediğim bir durumla karşı karşıyayım. Haklarımı yasal yoldan almak için mücadele edeceğim.”

KIZIM KRİZ GEÇİRDİ
İşten çıkarılan kızı için havalimanında nöbet tutan Gülçin Beytaş ise kızının ciddi sağlık sorunu yaşadığını dile getirdi: “7 gündür burada nöbetteyim. Kızım işten atıldı. Psikolojik tedavi görüyor. Sinir krizi geçirdi. Bakırköy Çamlık Hastanesi’nden rapor aldık. Sağlık sorunlarıyla uğraşırken bir de işsiz kalacak. Kızım 2.5 yıldır THY’de hosteslik yapıyor. Hem kızım için hem de diğer çocuklar için nöbet tutuyorum. Hak yenmesin istiyorum.”