CHP'li Tezcan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
 
Türkiye,  dünyanın en büyük ve en kaliteli incir üreticisidir. İncirin %80’i Aydın çevresinde Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetişir. Aydın kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır.  Aydın İl sınırları içerisinde 258 yerleşim biriminde incir tarımı yapılmakta, 6,4 milyon adet incir ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçlardan elde edilen taze incir miktarı yılda ortalama 140-170 bin ton arasında değişmekte ve bu miktarın yaklaşık %90’ı kuru incir olarak işlenmektedir. Aydın, ülkemizde   kuru incir üretim ve ihracatında 1’nci durumdadır.
 Ancak uygulanan tarım politikalarıyla incir üreticileri kendi kaderine terk edilmiş, büyük tüccarların insafına bırakılmıştır. Hiçbir ihraç ürününde yükleme tarihi belirlenmezken incirde ilk yükleme tarihinin belirleniyor olması  ve üstüne üstlük bu tarihin de geç açıklanması ihracatçıların malı ucuza kapamasına yol açmaktadır. İşletme ölçeği küçük olan üretici eylül ayı başlarında ürününü satışa hazır hale getirmesine karşın yükleme tarihi problemi nedeniyle stoklayamadığı ürününü ucuza satmak zorunda kalmaktadır. Öncelikle hiçbir ihraç ürününde bulunmayan  yükleme tarihi uygulamasına son verilmesi gerekmektedir.
 Ayrıca ürününü  stoklama imkanı olmadığından derhal satmak zorunda kalan küçük üretici uygun fiyatı yakalayabilme imkanına sahip olamamaktadır. Bu nedenle stoklama imkanlarının geliştirilmesi ve stok kurumu yoluyla arzın kontrolü de küçük üreticinin korunmasını sağlayacak bir başka yoldur.
Öte yandan en önemli ihraç ürünümüz olan incirde destekleme olmaması  ve incirin tarım sigortası (TARSİM)  kapsamına alınmaması da bir başka mağduriyet sebebidir.
Bu çercevede,
1- Kuru incir üreticilerini yakından ilgilendiren ihracatlık kuru incirin ilk yükleme tarihi uygulamasından kaynaklanan sorunların çözümüne ilişkin bir çalışmanız var mıdır? Başka hiçbir üründe bulunmayıp sadece incir ihracatı için belirlenen yükleme tarihi uygulamasına son verilmesi düşünülmekte midir?
2- Küçük işletme sahibi incir üreticilerinin korunması amacıyla stoklama yapabilmelerine yardımcı olmak ve stok imkanlarını geliştirmek için ne gibi çalışmalar düşünülmektedir?
3- İncire prim desteği verilmesi düşünülmekte midir? Desteklemeyi düşünmüyorsanız nedeni nedir?
4- Yağmura karşı zararın sigortalanması için incirin tarım sigortası (TARSİM) kapsamına alınması düşünülmekte midir? Bu yolda çalışmalarınız varsa hangi aşamadadır?
5- Kuru incir üreticilerinin ve özellikle küçük işleteme sahiplerinin piyasa şartları ve büyük tüccar karşısında ezilmesini önleyecek üretim, tarım satış, kalkınma kooperatifleri vb. örgütlü yapılar altında toplanması ve bu örgütlenmelerin güçlendirilmesi düşünülmekte midir? Bu yönde çalışmalarınız mevcut mudur?