Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle 2001 yılından bu yana kesintisiz düzenlenen Yunus Aran Konferansları'nın 43. konuğu Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu olacak. Konferans Mimar Sinan Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda 20 Aralık Salı günü (yarın) saat 14.30'da gerçekleşecek.

İstanbul- Konferanslar, Mimar Sinan Üniversitesi mezunu, çok genç yaşta sonsuzluğa uğurlanan Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak amacıyla mimarlık alanıyla diyalogu olan farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla sürdürülüyor.

Türkiye’de tasarım

1995 sonrası hızlı bir tırmanışa geçen endüstriyel tasarım, kurumsal yapılanmasını henüz tamamlamış olsa bile uluslararası tanınırlık kazanma doğrultusunda önemli aşamalar kaydetmiştir. Mesleki formasyon için ilk adımların atıldığı 1950’lerden bu yana geçen sürede önceleri az sayıda olan akademik programların son yıllarda art arda açılması, sektörde tasarım bilinci ve talebi gelişmesi, konferans, yarışma, ödül, yayın, fuar, sergi gibi etkinliklerin giderek çoğalması dikkat çekicidir. Küreselleşen dünyada önde gelen bir metropol olarak İstanbul, 2012’de Tasarım Festivali’yle öne çıkan bir hamle daha yapmaya hazırlanırken, 2013’de de Uluslararası Tasarım Birliği (IDA: International Design Alliance) kongresinin ev sahipliğini üstlenecek. 2011-2012 Akademik Yılı Yunus Aran Birlikteliği etkinlikleri çerçevesinde konuşmacının yapacağı sunuş, bu gelişmeler ışığında Türkiye’deki tasarımı değerlendirecek, yönelişlerini sorgulayacak, eleştirel bir çerçeve geliştirmeyi hedefleyecektir.

Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu

Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi mensubudur. Öğretim üyeliği de yaptığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin ardından, İngiltere Kraliyet Koleji’ne (Royal College of Art) devam etmiş, ‘Goldsmiths’ Koleji’nde ve “Üç Boyutlu Tasarım” lisans bölümünü kurup yönettiği Kent Sanat ve Tasarım Enstitüsü’nde (Kent Institute of Art & Design) çalışmıştır. 2003 yılında Türkiye’ye, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne gelmiş, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’ni kurup, Eylül 2011 tarihine kadar Dekan olarak yönetmiştir.

Çeşitli uluslararası konferansların organizasyonunu yapan Balcıoğlu, aralarında ‘The Role of Product Design in Post-IndustrialSociety’ (Endüstri Devrimi Sonrası Toplumlarda Ürün Tasarımının Rolü) ve ‘Dancing with Disorder: Design, Discourse, Disaster’ (Düzensizlik ile Dans: Tasarım, Söylem, Felaket) gibi yayınların ve The Design Journal dergisinin ‘A Glance at Design Discourse in Turkey ’ (Türkiyedeki Tasarım Söylemine Bakış) başlığını taşıyan özel sayısının editörlük görevini üstlenmiştir.

2005 yılından bu yana sempozyumları, konferansları gerçekleştirilen ve bildirileri yayınlanmakta olan, ‘Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu’nun (4T) kurucusu Prof. Dr. Balcıoğlu’nun makaleleri, bildirileri, editörlüğünde yer aldığı kitaplar ve ‘XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan’ dergisinde basılmış çok sayıda köşe yazıları bulunmaktadır. ‘Avrupa Tasarım Akademisi’ (European Academy of Design) ve ‘Tasarım Tarihi ve Tasarım Çalışmaları Uluslararası Komitesi’, ICDHS (International Committee for Design History and Design Studies) üyesidir.