Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Google ve Garanti Bankası'nın ortaklaşa düzenlediği KOBİ'lere yönelik ''İşinizi İnternete Taşıyın Projesi''nin tanıtım toplantısının ardından, yeni teşvik sistemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Teşvik sisteminin açıklanmasından sonra bazı kanuni düzenlemeler de gerektiğinin altını çizen Ergün, kanuni düzenlemelerin parlamentodan geçtiğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onay beklediğini anımsattı.

Bakan Ergün, kamuoyundan ve sektörden gelen talepleri de dikkate alan bazı düzenlemeler yapıldığını kaydederek, ''Kararname hazırlanma safhasında. Zannedersem bu ayın sonuna kadar kararname de çıkmış olur ve teşvik ile uygulamalar netleşmiş olacaktır'' dedi.

Kararnamede birtakım değişikliklerin olacağına işaret eden Ergün, teşvik sisteminin unsurlarının yatırımları artırmak, bazı bölgelere yüksek teşvik verilerek bölgesel dengesizlikleri azaltmak, cari açığın azaltılmasını sağlamak ve teknolojik dönüşümü sağlamak olduğunu anlattı.

Teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların da ayrıca teşvik edildiğini vurgulayan Ergün, ''Bu bağlamda bizim Bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından Ar-Ge'si desteklenen projeler var. Bunlar prototip safhasına gelmiş, artık yatırım, üretim yapılacak olan teknoloji projeleri. Bu projelerle ilgili ilk açıklandığında, bu tür yatırımlar bir alt bölge teşviklerinden yararlanacak yatırımlar şeklinde açıklanmıştı. Fakat bu değerlendirmelerde teknolojik dönüşümü teşvik etmek açısından yeterli bir teşvik olarak görülmedi. Şimdi bu projeler 5. bölge teşviklerinden yararlanacaklar. Yani stratejik yatırımlar kapsamında değerlendirilen bir yatırım çerçevesinin içine oturmuş olacaklar. 5. bölge teşviklerinden yararlanacaklar'' şeklinde konuştu.

''OSB'DE OLURSA 6. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARALANACAK''
Bunların herhangi bir bölgede, organize sanayi bölgesi içinde yapılırsa, 6. bölge teşviklerinden yararlanma imkanına sahip olacaklarına dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:

''Herhangi bir yatırım limiti de söz konusu olmayacak. Yani bu 1 milyon liralık bir yatırım da olabilir, 5 milyonluk, 10 milyonluk bir yatırım da olabilir. Kriter, bu ürünün Ar-Ge'sinin TÜBİTAK tarafından ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmiş olmasıdır. Bir teknolojik proje olduğunun devlet tarafından kabul edilmiş ve Ar-Ge desteği verilmiş olması, onun yatırımıyla ilgili stratejik yatırım kapsamında yer almasına yeterli olacak. Miktarı, bölgesi hiç önemli değil. Hangi bölgede yaparsa yapsın, hangi miktarda yatırım yaparsa yapsın stratejik yatırım kapsamında değerlendirilecek, 5. bölge teşviklerinden yararlanarak teşvik edilecektir. Bu da özellikle teknoloji firmaları için, teşvik sisteminde teknoloji yatırımı yapacak, teknolojik ürün yatırımı yapacak firmalar için çok önemli bir argüman olarak karşımıza çıkmış olacak.''