Sanayi verilerinin 3 yıldan bu yana ilk kez daraldığı ABD'de ekonomiyi desteklemek üzere daha fazla teşvik sağlanmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in, bankaların rezervleri için faiz ödemesinin, rekor düzeyde teşvik uygulanmasından sonra bile faizleri kontrol altında tutacağını söyledi.

Bazı yorumcuların, parasal tabanın aşırı genişlemesinin, yüksek enflasyona neden olmasından endişeli olduğunu belirten Williams, bu sert tahminlere rağmen, ABD'deki enflasyonun, "ısırmayan bir köpek" olduğunu söyleyerek, değişikliğin, Fed'in rezervler için faiz ödemesi olduğunu aktardı.

Fed geçtiğimiz ay kısa vadeli tahvillerin, uzun vadeli olarak değiştirilmesini kapsayan Twist Operasyonu'nu, uzun vadeli faizleri aşağıda tutmak üzere genişletti. Fed Başkanı Ben Bernanke, istihdamın daha da kötülemesi hâlinde merkez bankasının, politikasını daha da gevşetebileceğini söyledi.

Düşük enflasyonla yumuşak iniş için doğru zamanlamayı yapmanın zor olduğunun altını çizen Williams, ancak bu kez resesyonun ve toparlanmanın süresi göz önünde bulundurulduğunda, bunun daha da zorlaştığına dikkat çekti.