Teşvik Yasası’ndan yararlanan ancak yatırımını tamamlayamayanlara yeni baştan haklar tanınacak. Yeni düzenlemeyle yatırımcılara bedelsiz olarak verilen taşınmazlarla ilgili verilen 49 yıllık kullanma iznine ek olarak bu yatırımlara 3 yıl ilave süre tanınacak. İşçi istihdam sayısında zorunluluk esnetilecek. Yatırımcılara tahsis edilen taşınmazlar, rayiç bedel üzerinden satılabilecek.

Yurtiçi ve yurtdışı yatırımları artırma hedefiyle yeni bir teşvik sistemini yürürlüğe sokan hükümet, daha önce teşvikten yararlanarak yatırıma başlayan ancak taahhütlerini yerine getiremeyen özel sektör yatırımlarına yeni bir hak getiriyor. ‘Teşvik Affı’ da denilen düzenlemeyle teşvik uygulamaları kapsamında yatırımcılara bedelsiz olarak taşınmaz devredilirken, yatırımcılar tarafından gerçekçi olmayan yatırım tutarları ve istihdam sayıları taahhüt edilmesi, bu taahhütleri yerine getiremeyen yatırımcılara kolaylık sağlanması ve kredi kullanarak yatırımlarını tamamlaması amacıyla bir dizi düzenleme yapılıyor. 

AK Parti milletvekili Recai Berber ve arkadaşlarının Meclis’e sunduğu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifiyle, yatırımcılara bedelsiz olarak verilen taşınmazlarla ilgili verilen 49 yıllık kullanma iznine ek olarak bu yatırımlara 3 yıl ilave süre tanınacak. İşçi istihdamı sayısında zorunluluk esnetilecek. Bu yatırımcılara tahsis edilen taşınmazlar, rayiç bedel üzerinden kendilerine satılabilecek. Yatırımcıların yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle işlemleri iptal edilenlerden dava konusu edilip davası devam edenler hakkında da, eğer idare bu taşınmazlarla ilgili bir tasarrufta bulunulmamışsa, bu hükümler uygulanacak. 

Çok sayıda yasayla ilgili değişiklik öngören yasa teklifi, hükümetin Meclis tatile girmeden önce bir an önce yasalaştırmak istediği düzenlemeleri içeriyor. Bu kapsamda önceki gün yeni Teşvik Yasası’nı yürürlüğe sokan Hükümet, yarım kalan özel sektör yatırımlarının da tamamlanabilmesi ve teşviklerden yararlanabilmesi için kritik bir düzenlemeyi de söz konusu teklife koydu. 

Teklifteki düzenlemenin gerekçe metninde, daha önce çıkarılan teşvik yasaları kapsamında, yatırımcılara taşınmazların bedelsiz olarak devredildiği veya bedelsiz olarak kullanma izmi verildiği hatırlatıldı. 

Ancak yatırımcılar tarafından gerçekçi olmayan yatırım tutarları ve istihdam sayıları taahhüt edildiği, yatırımların gerçekleşmesi aşamasındaysa verilen taahhütlerin yerine gitirilemediği belirtildi. Bu yarım kalan yatırımlar için yatırımcıların kredi imkanlarından yararlanarak yatırımlarını tamamlamalarına imkan sağlandığı vurgulandı. Ayrıca bu yatırımcılarla idareler arasındaki ihtilafların da sona erdirilmesinin hedeflendiği belirtildi. 

İlk partide 98 yatırımcı yararlanacak 

Düzenlemenin gerekçesinde bu durumda olan 98 yatırımcı olduğu bilgisi de yer alıyor. Buna göre, teşvik düzenlemelerinden yararlanmış ancak verdiği taahhütlere uymayarak yatırımın da tamamlamamış 98 yatırımcı, düzenleme yasalaştığı an, bundan yararlanacaklar. Vatan