B ir otomobilin robota dönüştüğü reklam filmiyle pek çoğunuz karşılaşmışsınızdır. C4 modeli için hazırlanan bu reklamla teknolojiyi kullanma konusunda ne kadar becerikli olduğunu göstermek isteyen Fransız üretici Citroen, şimdi de farklı bir becerisini ortaya koyuyor; bugüne kadar pek ortaya koymadığı bir beceriyi: Fonksiyonellik! MPV sınıfına dahil olan bu yepyeni otomobili için seçtiği C4 Picasso ismine bakılırsa Citroen adeta yaratıcılıkta da sınır tanımadığını göstermek istiyor. Ülkemizde sadece 1.6 HDi'dan oluşan tek bir dizel motorla sunulan Picasso, 53.606 YTL'lik baz fiyat etiketine sahip. Test aracımızın fiyatıysa cam tavan, aydınlatma paketi ve metalik boya gibi opsiyonlarla 56.106 YTL olarak verildi. Ülkemizde tek motor ve şanzımanla satışa sunulan Picasso ile ilgili ilk izlenimimiz malzeme ve işçilik kalitesinin göz doldurduğu ve kullanışlı bir MPV olmasının yanında çekici görüntüsü oluyor. Tasarımına bakıldığında bir sanat eseri gibi kullanıcılarda mutluluk hissi uyandıran Citroen Picasso, ismiyle ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor. Geniş ön ve yan camlarıyla rahat görüş açıları sunması, aydınlık bir iç mekana sahip olması ve konforu onu MPV sınıfının dikkat çekici üyelerinden biri haline getiriyor. Tek parça bir gövdeye sahip olduğunu hissettiren Picasso, dış boyutlarıyla orantılı geniş bir iç hacme sahip.

C4 Picasso Citroen

Dışarıdan bakıldığında üst sınıf bir SUV izlenimi yaratan Picasso; şık görüntüsü ve yüksek sürüş pozisyonuyla bir MPV'den fazlasına sahip olduğunu daha ilk bakışta hissettiriyor. Sıkıcılıktan uzak, heyecan verici ve sıra dışı tasarımıyla rakiplerinin önüne geçmeyi başaran Citroen Picasso, Monospace kavramıyla adlandırılan farklı stil ve özelliklere sahip bir otomobiliniz olmasını sağlıyor. İrili ufaklı birçok eşya gözü sunması Picasso'yu tam bir aile otomobili yapıyor. Özellikle ön konsoldaki gözler, eşyalarınızı kaybetmenize sebep olabilecek türden. Citroen'in ilk kez C4 modelinde yer verdiği sabit direksiyon göbeği, Picasso'da da karşımıza çıkıyor. Kaza anında havayastığının açılma açısının her zaman aynı kalmasını sağlamak gibi önemli bir amaca hizmet eden bu yapıda tüm kumandalar direksiyon göbeğinde bulunuyor. Otomobilin orta konsolunun hemen üst kısmında bulunan dijital gösterge paneli, Picasso ve yol şartları hakkında her türlü bilgiyi edinmenizi sağlıyor. Bu panelin hemen üzerinde elektronik el freni ve dörtlü flaşör düğmesi yer alıyor. Sadece park anında ihtiyaç duyacağınız bu düğmelerin sürücüye uzak kalması herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Ön dikiz aynasının üst tarafında konumlan dırılmış küçük bir dikiz aynası daha olan Picasso, arka koltukta seyahat eden çocukları takip edebilmek için düşünülmüş çok güzel bir ayrıntı. Gece sürüş sırasında isterseniz black panel seçeneğini kullanarak, yalnızca hızı ve aydınlatma uyarılarını görebiliyorsunuz. Otomobilde yedi kişinin yolculuk etmesine olanak tanıyan akıllı bir koltuk sistemi bulunuyor. Picasso'nun ikinci koltuk sırası birbirinden bağımsız olarak katlanabilen ve hareket edebilen üç adet koltuktan oluşuyor. Ortadaki koltuğun öne doğru kayabiliyor olması, otomobilin iç mekanında pek çok yükleme ve oturma kombinasyonu yapabilmenizi sağlıyor.

Otomobil tabanının düz tasarlanmış olması sayesinde arka koltuklara rahat bir erişim sağlanıyor. Picasso'nun üçüncü koltuk sırası bagaj zeminine gizlenmiş. Basit bir hareketle kullanıma hazır hale getirilen iki adet koltuk, otomobili kalabalık yolculuklar için iyi bir yol arkadaşı haline getiriyor. Ancak tüm benzerlerinde olduğu gibi yetişkinler bu bölümde yine pek fazla rahat edemiyor. Eğer küçük bir çocuk yerine boyu 170 cm'den uzun bir yetişkini oturtmayı düşünüyorsanız, ikinci koltuk sırasını en öne çekmeniz şart. 7 kişilik kullanımda 208 litrelik bir bagaj kapasitesi sunan Picasso, 5 kişilik kullanımda 576 litrelik hacmi kullanımınıza sunuyor. Ayrıca bu hacmi tüm koltukları yatırarak 1951 litreye çıkarmak da mümkün. Aracın vites kolunun direksiyonun arkasında bulunması ve sorunsuz vites kullanımına sahip olması sürüş keyfini arttırırken, Citroen'in efsanevi süspansiyon sistemi konforlu bir yolculuk imkanı sunuyor. Geniş boyutları nedeniyle park yeri bulmakta biraz zorlanacağınız otomobile geniş ön kelebek camları park ederken büyük kolaylık sağlıyor, ayrıca arka park yardım sistemi standart olan Picasso'yu park ederken sağ yan ayna geri manevra sırasında otomatik olarak kendini ayarlıyor ve size pratik bir park imkanı sunuyor. Yüksek oturma pozisyonu sayesinde trafikte iyi bir görüş mesafesi elde edebiliyorsunuz.

Başarılı bir ses izolasyonu sağlayan Picasso, sizi şehrin gürültüsünden kurtararak sanki her gününüzü kırlara gidercesine keyifli hale getiriyor. Picasso'nun içindekileri mutlu edecek bir çok ayrıntıda sunuyor, örneğin, parfüm koyabileceğiniz bir havalandırma ünitesi, arka koltuklarda oturanlar için bağımsız havalandırma gözenekleri, kademeli olarak açılan otomatik perdesiyle panoramik cam tavan ve geniş olan iç mekanın dışarıyı görüş alanında ferah bir havaya bürünüyor. Güneşin rahatsız edeceği günlerde ise ön camdaki güneşlikler 2 kademeli olarak açılıp oldukça etkili oluyor, arka yolcu camlarındaysa güneşi engellemek için kapı içerisinden çıkan perdeler oldukça kullanışlı. Sürüş sırasında konfora yönelik düşünülen yumuşak süspansiyon sistemi, seri şerit değişimlerinde gövde salınımlarının fazla olmasına sebep olarak biraz tedirginlik yaratıyor. Yumuşak ve hassas bir direksiyon sistemine sahip olan otomobilin konfor odaklı amörtisörlere sahip olduğu bir gerçek. Picasso'nun ülkemizdeki tek motoru olan 110 HP'lik 1.6 HDI turbo dizel motor, 240 Nm'lik maksimum torkuna 1750 d/d'de ulaşıyor. Alt devirlerde tüm benzerleri gibi isteksiz karakter sergileyen ünite, 2000 d/d seviyelerine yaklaşıldığındaysa kendine gelerek yeterli bir performansı kullanımınıza sunuyor. Motorla kombine edilen 6 kademeli otomatikleştirilmiş manuel şanzıman, direksiyon kolonuna yerleştirilen kolla kontrol ediliyor. Otomatik moddayken sessiz ve sarsıntısız vites değişimleri sunan MCP isimli bu şanzımanı direksiyon simidi arkasındaki kulakçıklarla manuel olarak kullanmak mümkün. Vites kolunun tersine kulakçıkların ergonomik açıdan oldukça başarılı.

Baz Donanım: ABS, ESP, EBA, ön-yan-perde ve sürücü diz havayastıkları, ISOFIX, immobilizer, hız sabitleme ve sınırlandırma sistemi, eğimli zeminde kalkış destek sistemi, direksiyondan kumandalı 6 hoparlörlü MP3'lü radyo-CD çalar, 5'li CD değiştirici, çift bölgeli elektronik klima, far sensörü, yağmur sensörü, panoramik cam tavan, içeriden katlanabilen elektrikli yan aynalar, arka park sensörü, yükseklik ve derinlik ayarlı hidrolik direksiyon, uzaktan kumandalı merkezi kilit, bağımsız katlanabilir arka koltuklar, çok fonksiyonlu bilgi ekranı, soğutmalı torpido gözü, çift kademeli güneşlikler, sürücü torpido gözü saklama bölmesi, elektronik park freni, arka yolcular için klima kontrolü, kokulandırma sistemi, 16 inçlik alüminyum alaşım jantlar, ön sis farları.

Artılar: Kullanışlı ve çekici tasarım, fonksiyonel iç mekan, malzeme kalitesi, düşük tüketim.

Eksiler: Büyük dış hacmin park zorluğu, ani hareketlerde tedirginlik yaratan gövde salınımları.

otohaber.com