PAKİSTAN"da kadınların zinayla suçlanarak vahşice öldürülmeleri, yeni birşey değil ve artık gelenek olarak kabul ediliyor. Ülkede İslami yaşam biçiminin her geçen gün daha güçlü bir biçimde dayatılması, özellikle de ülkenin kuzeybatısında aşiretlerin ve dolayısıyla da Taliban"ın sözünün geçmesi yüzünden, bu bölgelerde namus cinayetleri kanıksanmış durumda.

Mahkeme kayıtlarına göre, Teslim Solangi"nin canına mal olan olay geçen Mart"ta Haipur köyünde meydana geldi. Amcasının oğlu İbrahim ile evlendirilen Teslim, bir iddiaya göre başka erkeklerle düşüp kalktığı için, bir diğer iddiaya göre ise tarla anlaşmazlığı yüzünden öldürüldü. Baba Gulşer, kızının feci şekilde öldürüldüğü olayı şöyle anlattı:

"Kocası, bize ait olan bir tarlayı kendisine vermemiz için, Teslim"e baskı yapıyor ve zaman zaman da dövüyordu. Tarla konusunda bizi ikna edemeyen İbrahim, bir gece adamlarıyla birlikte gelip, beni, eşimi ve küçük kızımı eve kilitledi. Pencereden izlememizi söyleyip, kızımı vahşi köpeklerin önüne attıktan sonra, vurarak öldürdü. Bu olaydan sonra evi terk ettik."

Ancak baba Gulşer"in, bu hikayeyi namus cinayetini gizlemek için anlattığı ileri sürülüyor. İbrahim, cinayet suçuyla tutuklu. Eğer cinayetin namus yüzünden işlendiği ortaya çıkarsa, baba Gulşer ile anne Zakire de suçlanacak.

Diğer görgü tanıklarının verdiği ifadeler, babayı yalanlıyor. Bölgedeki aşiret konseyinin, zina yaptığı gerekçesiyle Teslim"in ölüm fermanını verdiği, bu "Emri" yerine getirdiği için de İbrahim"i, eşi Teslim"in ziynetleriyle ödüllendirdiği söyleniyor. Nitekim anne Zakire"nin de sağda solda kızını erkeklerle ilişkiye girmekle suçladığı ifade ediliyor.

Gulşer"in kardeşi, Teslim"in kayınpederi Zamir de cinayetle ilgileri olmadığını öne sürüyor. Zamir, "Gece evimizde uyurken silah sesleri duyduk. Teslim yerde kanlar içinde yatıyordu" diyor.

8 yılda 62 bin kurban

Mahkeme, bu iddiaları araştırıyor. Cinayetin nasıl işlendiği üzerindeki esrar perdesi henüz kalkmış değil. Ancak bu yıl 150, 2000 yılından bu yana ise 62 bin kadının öldürüldüğünü ya da ağır şiddet gördüğünü belirten insan hakları örgütleri, Teslim"in de bu kadınlarla aynı kaderi paylaştığını savunuyor.
HÜRRİYET