16 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongrede parti teşkilatları genel başkanlık için Soylu'yu tek aday olarak gösterecek. Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ceylan, "DP olarak bu konuda mutabakat var. Partinin eski yeni çok sayıda üyesi Soylu'nın yeniden aday olmasını istiyor." dedi. Ceylan, yoğun ısrarlar kar- şısında Soylu'nun kongrede yeniden aday olma- ya karar verdiğini bildirdi. Parti tabanı da DP liderinin göreve devam etmesinden yana.

DP'nin teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ceylan, teşkilatın tamamının Soylu'nun adaylığı konusunda hemfikir olduğunu açıkladı. Kongrede parti tabanının Soylu'yu aday göstereceğini anlatan Ceylan, "Parti olarak bu konuda mutabakat var. İl başkanları ortak bir deklarasyon yayınlayarak Soylu'nun aday olmasını istedi. Ardından partinin eski-yeni çok sayıda üyesinden bu yönde baskı geldi. Kamuoyunda da Soylu'nun devam etmesi gerektiği yönünde kanaat var. Soylu, bütün bu ikna sürecinin ardından kongrede aday olma kararı aldı. Teşkilatın tek adayı olarak seçime girecek." şeklinde konuştu. Soylu'nun aday olmasının başka isimlerin adaylığı için engel olmadığına da işaret eden Ceylan, "Genel başkanımız demokratik bir yarış yaşanması için bu süreci başlattı. Aslında teşkilatlar kongreye gidilmesini dahi istemiyordu. Kongrenin bu açıdan demokratik bir yarışa sahne olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu'nun geri dönüşü ulusalcı cephede şok etkisi yaptı. Genel başkanlığa oynayan Süheyl Batum, CHP milletvekili İlhan Kesici ve Ali Müfit Gürtuna gibi isimler hayal kırıklığına uğradı. Hüsamettin Cindoruk'un ise adaylık girişiminden vazgeçmediği ileri sürülüyor. Cindoruk'a 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in destek vereceği dile getiriliyor.