Kuşadası"nın atıksu arıtma tesisi projesi tamamlandı. 1990 yılında zamanın Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu tarafından başlatılan ve aradan geçen 18 yılda bir türlü tamamlanamayan Kuşadası Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı Kuş-Atak Hizmet Birliği tarafından kısa süre içerisinde ihaleye çıkarılacak. Kuşadası Belediye Başkanı ve Kuş-Atak Hizmet Birliği Başkanı Fuat Akdoğan, İller Bankası tarafından projesi tamamlanan Kuşadası Bölgesel Atıksu Arıtma Tesisi Projesinin Çevre ve Orman Bakanlığı"nın onayını sunulduğunu söyledi. Başkan Akdoğan, projenin Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finansal olarak desteklenmesi için ise görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Kuşadası Bölgesel Atıksu Arıtma Tesisi kesin projesinin İller Bankası Genel Müdürlüğü"nce ihale edildiğini ve ihaleyi alan Mavi Mühendislik ve Müavirlik Şirketinin çalışmalarını tamamladığını kaydeden Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, “ Kuşadası Körfezi için büyük önem taşıyan bu proje ilgili şirket tarafından belediyemize teslim edilmiştir. Kuşadası Körfezi Bölgesel Atıksu Arıtma Tesisi Kesin Projesi kapsamında, Kuşadası ilçe merkezi, Davutlar ve Güzelçamlı beldeleri olmak üzere üç belediye bulunmaktadır. 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre Kuşadası nüfusu 47.661 kişi, Davutlar nüfusu 8.416 kişi, Güzelçamlı nüfusu ise 5.569 kişi olarak tespit edilmiştir. Üç yerleşim yerinin de sahil bölgesinde yer alması nedeniyle turizm-tatil aktiviteleri yoğunlaşmış ve buna bağlı olarak bölgede birçok turistik tesis, tatil köyü ve yazlık site-kooperatif (2. konut) kurulmuştur.Proje kapsamında öncelikle bu yerleşimlerin 2020 ve 2040 yıllarına ait yaz-kış nüfus projeksiyonları yapılarak ve bu nüfusların üreteceği tahmini atıksu debileri hesaplanmıştır. Bunlara ilave olarak sisteme özel debi veren kuruluşlar belirlenerek ve bu kuruluşların debi miktarları da göz önünde bulundurularak toplam debi ve kirlilik yükü değerleri hesaplanmış ve bu değerlere göre atıksu arıtma tesisi projelendirilmiştir” dedi.
Güzelçamlı"dan Kuşadası"na kadar yaklaşık 32 kilometrelik sahil kolektörü döşenmesi işleminin Kuşadası bölümünün tamamlandığını kaydeden Akdoğan, çalışmalarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “ Kuş-Atak Arıtma Tesisi Projesi için ilk aşamada Davutlar, Güzelçamlı ve Kuşadası yörelerine hizmet verecek kanalizasyon, arıtma ve deniz deşarj sistemleri planlanmıştır. Biyolojik arıtma tesisi 477 bin 100 kişilik nüfusa göre projelendirilmiştir.
Kuş-atak kapsamında planlanan Kuşadası kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi projesi ile atık suların düzenli bir şekilde toplanarak Avrupa Birliği ve Türk Standartlarına uygun olarak arıtılması, Bölgenin turistik önemini kaybetmemesi, Kuşadası körfezinin kirlenmekten kurtulması, halkın sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı belediyelerinden 2003, 2004 ve 2005 yıllarına ait su tüketim verileri alınarak, Atıksu Arıtma Tesisi Projesi için birim su tüketimleri kabul edilmiş ve kabuller doğrultusunda atıksu debileri proje tasarımında esas alınmıştır”