İngİlİz hipermarket zinciri TESCO, imar skandalıyla ilgili haberleri yayınladığı için VATAN Gazetesi"ne ambargo uygulama kararından geri adım attı. TESCO"nun bu kararında VATAN okurlarının internet sitesine gönderdiği 200 tepki mesajının etkili olduğu öğrenildi.

TESCO, hafta sonunda AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli"ye uzanan rüşvet skandalının izini süren VATAN Gazetesi"ne ambargo uygulama kararı almıştı. TESCO yönetimi, gazetelerin dağıtımını yapan Yay-Sat"ı arayarak bundan sonra Türkiye genelindeki 26 hipermarket ve 48 ekspres mağazasında VATAN Gazetesi"nin satılmayacağını belirten bir yazı yazdı. Ancak Tesco"nun bu kararından vazgeçtiği ve bunu da Yay-Sat"a bildirdiği öğrenildi.


Okurlardan tepki yağdı

TESCO"nun aniden fikir değiştirmesinde iki gelişmenin etkili olduğu belirtiliyor. Birincisi, İngiliz medyasının TESCO-Dişli skandalıyla ilgili haberlere geniş yer vermeye başlaması. Örneğin İngiliz Financial Times gazetesi VATAN gazetesini kaynak göstererek Dişli skandalında TESCO"nun da yer aldığına ilişkin haberlerinde sayfalarında genişçe yer açtı. Şirketin Londra"daki ana merkezinin konuyla ilgili sorulara muhatap olduğu bir sırada, İngiltere"de hukuk dışı ve affedilmez bir girişim sayılan “gazeteye ambargo koyma” uygulamasının İngiliz medyasında tartışma konusu olması kaçınılmazdı.

İkincisi ve daha önemlisi, VATAN okurunun TESCO"ya gösterdiği büyük tepkiydi. Nitekim internetteki “Küstah TESCO” haberine 200 mesaj gönderen VATAN okurları, “Bir sürü market var ama bir tane VATAN var” görüşününün etrafında birleşerek VATAN"a ambargo girişiminde bulunan TESCO"ya tüketici boykotu çağrısı yaptılar.

Ambargoya komik gerekçe

Bunun üzerine TESCO yönetimi Yay-Sat"a hemen bir mesaj daha göndererek “ambargo” kararını kaldırdıklarını satışlara devam edeceklerini bildirdi. İşte Yay-Sat ile TESCO arasındaki o yazışmalar:

TESCO"nun Türkiye genelindeki 26 hipermarket ve 48 ekspres mağazada VATAN satmayacağını bildirmesinden sonra Yay-Sat yetkilileri bu kararın yazılı olarak ellerine ulaşmasını istediler. Bunun üzerine TESCO"dan Gül Lafcıoğlu adresinden gelen mail"de ambargo kararı için komik bir gerekçe ileri sürüldü. Cumartesi günü Yay-Sat"a gelen yazı şöyleydi:

“VATAN gazetesinde şirketlerimizin reklamları bulunmaktadır. Yönetim olarak, kendi reklamımızı yaptığımız bir ürünü satmamızın etik olmadığı kararını aldık. Bu nedenle VATAN Gazetesi"nin tüm hiperlere, ekspreslere sevkiyatının durdurulmasını rica ederim.” Yay-Sat"tan TESCO"ya giden yanıtta ise, hafta sonu olduğu için sevk durdurma uygulamasının ancak Pazartesi günü gerçekleşebileceği belirtildi.

Karar yeni mail"le rafa kalktı

Ancak TESCO “ambargo” kararında ısrar edemedi ve tepkileri de dikkate alarak Yay-Sat"a ikinci bir elektronik posta gönderdi. Mesajda şöyle denildi: “Konu ile ilgili kararı durdurmanızı ve rutin sevkiyatlarınıza devam etmenizi önemle rica ederim. Değişiklik olması durumunda yeniden bilgilendirme yapılacaktır.”

Böylece VATAN okurunun büyük tepkisiyle, “reklam verdiğimiz gazeteyi satmayız” gibi komik gerekçeli “ambargo” kararı da rafa kalkmış oldu.