Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Anadolu Yakası’nda faaliyet gösteren bir uyuşturucu şebekesini tespit etti. Bunun üzerine ekipler, teknik ve fiziki takip başlattı. Telefonlarının dinlendiğini düşünen zanlıların kendilerine göre önlemler alındığı öğrenildi. Şebeke üyelerinin telefon görüşmelerinin bir kısmında "Hadi tersçe konuşalım" dedikten sonra konuşmalarında esrar çeşidi "bonzai"ye "zaibon", "kubar"a da "barku" dedikleri anlaşıldı. 

Polis konuşmalardaki şifreyi çözdü. 4 ay süren projeli çalışmanın ardından harekete geçen ekipler, 27 Haziran 2011’de Pendik, Kartal, Maltepe’de tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskında A.K., A.O., B.E., C.K., D.Ç., E.U., F.U., H.Ö., H.T., İ.İ., M.A., M.M., R.A., S.A., S.D., Ş.O.A., T.M., T.K., ve F.Y., gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 4 kilo 357 gram esrar, 20 paket 88.4 gram ağırlığında bonzai denilen esrar, 9 adet ecstasy hap, 2 adet esrarlı sigara bulundu. 

Zanlılardan çocuk olan 3’ü Çocuk Şube Müdürlüğü’ne geri kalan 16 kişi ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yapılan sorgulamada elebaşılığını R.A.’nın yaptığı şebekenin M.A., E.B. ve F.D., isimli üyelerinin takip devam ederken tutuklanarak cezaevine gönderildiği belirtildi. Zanlıların hırsızlıktan yaralamaya kadar onlarca suçtan da sabıkası olduğu ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında uyuşturucu maddeyi bu kişilerden satın aldığı ve kullandığı belirlenen 30 kişinin de bilgisine başvuruldu. 

Yetkililer, pek sık rastlanmayan bonzai adı verilen esrar çeşidinin çok zararlı olduğunu ve bağımlılık yarattığını söyledi. Bonzainin kullanımına ilk kez 2002’de Almanya ve İspanya, daha sonra da Rusya ile Avustralya gibi ülkelerde rastlandığı bildirildi. Bonzai denilen kokainden çok daha ağır olan uyuşturucunun her kullanıldığında vücutta çok ciddi hasarlar verdiği belirtildi. Zanlıların yurtdışından getirdikleri bu ürünü ıslak mendil poşetleri içinde poşet başına 200 TL’den başlayan fiyatlarla sattığı ifade edildi. Emniyette işlemleri tamamlanan 19 zanlı adliyeye sevk edildi. (DHA)