Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yürürlükte olan Terörle Mücadele Kanunu’ndaki ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların terör tanımının çok geniş yapılmasından kaynaklandığını söyledi.

Yeni düzenlemede terör tanımının daraltılması gerektiğini belirten Türk, yasalar kadar uygulamanın da önemli olduğunu, savcıların çok geniş yorumlar yaptığını ifade etti.

Türk, 1998 yılında ABD ziyareti sırasında ülkedeki en yüksek mahkeme olan Supreme Court’un hakimleriyle terör ve ifade özgürlüğü konusundaki görüş alışverişlerini anlattı.

Türk, “Teksas bağımsız olmalı diyen bir akademisyene dava açar mısınız” diye sorduğu bir hakimin “Açmam. Ama Teksas bağımsız olmalı bunun için de hemen silahlı ayaklanma başlatmalıyız diyene açarım” cevabını verdiğini bunun Türkiye için de ölçü olması gerektiğini kaydetti.

Terörün tanımı yeniden yapılmalı

KCK operasyonlarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu’nun tutuklanmasının ardından yeniden gündeme gelen Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik tartışmalarıyla ilgili Taraf’a değerlendirmelerde bulunan, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, mevcut yasada esas sorunun terör tanımının çok geniş yapılmasından kaynaklandığını söyledi.
taraf