Suriye'de Azez'den Tel Rıfat'a, Türkiye'de Şırnak'tan Hakkâri'ye, Irak ve İran sınırında son iki haftada sivil asker 14 şehit oldu. 14 günde 14 şehit ile terör örgütü PKK'nın ne amaçladığını, Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar Habertürk'e değerlendirdi.

SALDIRILAR SOFİSTİKE SİLAHLARLA GERÇEKLEŞTİ

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: "Saldırıların hemen hepsi uzaktan ve sofistike silahlarla yapıldı. Son dönemde elinde sıkça görülen güdümlü tanksavar roketleri, havanlar ve keskin nişancı tüfekleri kullanıldı. PKK karların erimesiyle birlikte varlığını gösterme, etkisini hissettirme ihtiyacı duyar. Bu nedenle her kış bitimi ‘sözde' bir bahar atılımı yapmak, kan akıtmak ister.

"TOPLUMSAL DÜŞMANLIĞI ARTIRMAK"

Bununla birlikte birbirinden bağımsız alanlarda, gelişmiş silahlarla yapılan bu eylemlere genel ve özel boyutlarla bakmak gerekir.

Türkiye'nin içine girdiği gergin bir seçim atmosferi var. Bunu kendi ayrılıkçı-bölücü hesapları ve ideolojik hedefleri adına kullanmak istiyor. Akan kan-oluşan hassasiyetler ve kutuplaşmalar üzerinden genel siyasi kutuplaşmayı derinleştirmek, toplumsal düşmanlığı arttırmak, kalıcı kamplaşma istiyor.

NÜFUZUNU DEVAM ETTİRME ÇABASI

Örgüt içinde fikir ayrılıkları, farklı bağlantı ve bağlılıklar, angajmanlar gelişti. Kandil kendini hâlâ patron görüyor. Kandil baronları YPG/PKK varlığının temel dayanağı ve kökü dağdaki terörü göstererek, Suriye ve Irak'taki siyasi/terör, Türkiye'deki siyasi türevleri üzerindeki etki ve nüfuzunu devam ettirmek, örgüt içinde çatlak sesleri kesmek istiyor.

GÖZLERİ MENBİÇ'TEN UZAKLAŞTIRMAK

Eylemleriyle dikkatleri başka alanlara kaydırarak gözleri Fırat'ın doğusu ve Menbiç'ten uzak tutmak istiyor. Böylece özellikle bu alanlardaki varlığını ve etkisini sağlamlaştırmak, kalıcılaşmak ve bu varlığı, siyasi ve topoğratif tezini oldubittiye getirip, bu tezi Türkiye'ye kabul ettirmek istiyor.

ÜÇ ÜLKEYİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYOR

Türkiye ile Rusya'yı, Türkiye ile İran'ı karşı karşıya getirmek istiyor. Bunun en çarpıcı örneği Tel Rıfat'ta yaşandı. 4 Mayıs'ta YPG/PKK'nın Tel Rıfat'tan gerçekleştirdiği saldırı sonrası icra edilen tepki-takip harekâtında Ruslarla resmen karşı karşıya kalındı.

Öte yandan genel amacı Astana sürecini baltalamak ve etkisini ortadan kaldırmak. Astana'nın hassas dengeler üzerine inşa edilmiş bir güven ve etkisi var. Bu hassas dengeyi doğrusal ve asimetrik etkilerle önce güvensizliğe taşımak, sonra da bozmak istiyor. Öte yandan Türkiye'nin olası ve gelişen inisiyatiflerini körlemek, engellemek ve geciktirmek istiyorlar.

KONSANTRASYONU DAĞITMAYI AMAÇLIYOR

Toplumun özgüvenini sarsmak, karar vericilerin konsantrasyonunu dağıtmak, üzerinde baskı oluşturmak, Türkiye'yi yurt içi ve Irak'ın kuzeyindeki dağlık alanlara hapsedip, destabilize etmek ise gerçekleştirdiği bu saldırıların diğer hedefleri arasında.

Bu gerçekliklerle durumu maddelersek şöyle sıralamak mümkün: Bu saldırılarla;

- Kandil'in ‘sözde' bir bahar atılımına takati olduğunu göstermek,

- Türkiye'deki ‘seçim gerginliğini istismar ederek' siyasi kutuplaşmayı derinleştirmek, toplumsal düşmanlığı arttırmak, kalıcı kamplaşmayı sağlamak,

- Kandil'in güç ve etkisinin temel dayanağı olan dağı-terörü göstererek, Suriye ve Irak'taki siyasi/terör, Türkiye'deki siyasi türevleri üzerindeki etki ve nüfuzunu devam ettirmek, örgüt içindeki çatlak sesleri kesmek,

- Türkiye'yi ‘sözde' yeni bir çözüm/barış sürecine zorlamak,

- Gözleri Fırat'ın doğusundan ve Menbiç'ten uzak tutmak,

- Örgüt'ün siyasi ve topoğratik tezini Türkiye'ye kabul ettirmek,

- Türkiye ile Rusya'yı, Türkiye ile İran'ı karşı karşıya getirmek,

- Astana'yı bozmak,

- S-400'lerin alımını engellemek veya geciktirmek,

- Toplumun özgüvenini sarsmak,

- Karar vericilerin konsantrasyonunu dağıtmak, üzerinde baskı oluşturmak,

- Tüm sivil toplum ve siyaset üzerindeki baskısını hissettirmek ve etkisini devam ettirmek,

- Ana kitlede avladığı balıkları kendine (katiline) aşık etmek,

- Türkiye'yi yurt içi ve Irak'ın kuzeyindeki dağlık alanlara hapsedip, destabilize etmek.

- ABD ile yaşanan gerginliği daha da derinleştirmek hedefleniyor!