Filipinler'de DEAŞ bağlantılı Ebu Seyyaf terör  örgütünün sözde Güneydoğu Asya "emiri" olduğu iddia edilen teröristin kanun  kaçağı karısı polis operasyonuyla yakalandı. 

Filipinler ordusunun Doğu Mindanao Eyaleti Komutanlığından yapılan  açıklamada," Ebu Dar" kod adlı örgüt elebaşısı Üveyde Benito Marohambasar'ın eşi  Nafisa Pundog'un ülkenin güneyindeki Güney Cotabato eyaletine bağlı General  Santos şehrinde saklandığı evde yakalandığı bildirildi.

Pundong'un, ağabeyi Necip Calimba Pudong'u yakalamak için yapılan  polis takibi sonucunda ele geçirildiği bildirildi. Marohambasar'ın yakın  adamlarından olan Necip Calimba cinayet, adam kaçırma ve yasa dışı alıkoyma  suçlarından aranıyordu.

Nafisa Pundong, 2016 yılında Marawi kentinde tutulduğu hapishaneden  kaçmıştı. Pundong, patlayıcı kaspül ve kundaklama düzeneği bulundurduğu için  terör suçlamasıyla hüküm giymişti.

Güvenlik güçleri Marohambasar'ın, DEAŞ'ın eski Güneydoğu Asya  sorumlusu Isnilon Hapilon'un geçen yıl Marawi şehrinde 5 ay süren kuşatma  sırasındaki çatışmalarda hayatını kaybetmesinin ardından örgütün bölgedeki yeni  "emiri" olduğunu düşünüyor.

Ebu Seyyaf'ın terör örgütü DEAŞ'a bağlılığını ilan etmesinin ardından  örgütün sözde Güneydoğu Asya "emiri" olarak atanan Hapilon, ekim başında  Filipinler'in Marawi kentinde düzenlenen operasyonda öldürülmüştü. Hapilon'un ele  geçirilmesi için başlatılan operasyon şehrin DEAŞ yanlısı gruplar tarafından  kuşatılmasına ve Filipinler ordusuyla teröristler arasında 5 ay süren çatışmalara  yol açmıştı.

Marohombsar ve adamları, güvenlik güçleri ekim ayında ayaklanmayı  bastırmadan önce şehri terk etmişti.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den bu yana faaliyet  gösteren Ebu Seyyaf terör örgütü, şiddet ve rehin alma eylemleriyle tanınıyor.  Örgüt, Mindanao ve Sulu'd