Uzmanlar Türklerin milli ve geleneksel içeceği ayranın antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer aldığını belirtti.

Yazın artan sıcaklığın, durgun hava ve aşırı nemin yaşamı olumsuz etkilediğini belirten Özel Medline Hastanesi Dahiliye Uzmanı Ziya Öztürk, sıcaklığın vücutta yol açtığı olumsuz durumların ”termal stres” olarak tanımlandığını ifade ederek “Termal stres denilen olay, sıcak ortamlarda kalanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme veya geç algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi semptomlarla kendini belli eder. Bu sıkıntı ile baş etmenin en önemli yollarından biri yaz aylarında bol bol ayran içmektir” dedi.

Çevre ısısı arttığı zaman damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun (kan basıncı) düşebileceğini dile getiren Öztürk, “Tansiyonun düşmesini engellemek için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını artırmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar. Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz geçirmek için sıcak ve nemli havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır. Vücut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, vücut direncini artıracak ayran içerek kapatılmalıdır. Özellikle hava sıcaklıklarının devam ettiği Aydın’da bunaltıcı sıcaklarla birlikte görülen aşırı terleme, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliğe yol açabilir. Sıvı kaybına bağlı görülen bu rahatsızlık uygun ve lezzetli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran ile önlenebilir” diyerek Aydınlıların sıcaklar devam ettikçe milli içeceğimiz ayranı bol bol tüketmelerini önerdi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png