Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, dernek binasında yaptığı açıklamada, sıcak havalarda vücudun su elektrolit dengesinin, sıvı gıdalar alınarak sağlanması gerektiğini belirtti.

Op. Dr. Canan, sıcak havalarda su kaybının önüne geçmek için günlük en az 2 litre su ile bol bol meyve tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Vücutta bozulan su dengesinin yeniden sağlanmasında soda (mineralli soda) ve meyve suyu karışımının faydalı olduğunu anlatan Op. Dr. Canan, yazın kış beslenme alışkanlıklarından vazgeçerek sebze, meyve ve sıvı gıda alımına yönelik olması gerektiğini kaydetti. Op. Dr. Canan, şu uyarılarda bulundu:

Yaz sıcağında vücuttaki aşırı tuz kaybı halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Yorgunluk nedeni ile kişi bir iş yapmak istemez. Böyle durumlarda acilen vücut su dengesinin sağlanması gerekir. Sıcak havalarda bol bol sıvı gıda alalım. Yaratan, yaz meyvelerini sıvı gıda ihtiyacını karşılamak için sulu yaratmış. Hiç kimse kışın karpuz yemek istemez. Karpuz ve kavun yaz meyvesidir. Yendiğinde vücuda rahatlık sağlar. Vücuttaki aşırı tuz kaybında yorgunluk ve halsizlikten kurtulmak için meyve suyu ile mineralli suyu karıştırarak içelim."

Op. Dr. Emin Canan, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının sıcak havalarda saat 11.00-15.30 sularında evden çıkmalarının sağlıkları açısından risk oluşturduğunu belirtti. Op. Dr. Canan, güneşli havalarda mutlaka güneş çarpmasına karşı başa güneş koruyucu takılması gerektiğini, takılmadığı takdirde güneş çarpmasına bağlı beyinde ödem oluşabileceğini söyledi.