Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Berna Şanlı, ''botulinum toksini'' kullanılarak yapılan botoks tedavisiyle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında aşırı terlemenin engellenebileceğini söyledi.

Doç. Dr. Şanlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının son zamanlarda giderek yükselmesinin istenmeyen terleme ve kokulara neden olduğunu ifade etti.

''Clostridium botulinum'' isimli bakteriden elde edilen ''botulinum toksini''nin düşük dozlarda kullanıldığında koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında aşırı terlemeyi engellediğini belirten Şanlı, ''Vücuttaki sinir uçlarından salgılanan asetilkolin isimli bir maddeyi etkisizleştiren bir çeşit zehir olan bu madde, düşük dozlarda kullanıldığında yararlı bir ilaç aynı zamanda. Bu ilaç 1990'lı yıllardan sonra terlemeyi azaltıcı etkisi için kullanılmaya başlandı. İlaç el, ayak ve koltuk altı başta olmak üzere vücutta bölgesel aşırı terleme durumlarında kullanılıyor. Ayrıca halk arasında daha popüler adıyla botoks yaptırmak olarak bilinen yöntem, özellikle göz çevresi ve alın-kaş çevresi kırışıklıklarının giderilmesinde kozmetik amaçlı da kullanılabiliyor'' dedi.

''Botulinum toksini''nin ter üretimini azalttığını ifade eden Şanlı, ''İlaç, etkisini tedavinin uygulanmasından yaklaşık 2-4 gün sonra gösteriyor. Etkisini 4-6 ay kadar sürdüren ilaç, uygulanan kişilerde yüzde 90 başarıyla sonuçlanıyor. Aşırı bölgesel terlemesi olan hastada öncelikli olarak krem ve elektrik tedavisi seçenekleri kullanılıyor. Bu tedavilere yanıt yoksa botulinum toksin tedavisi uygulanıyor. Ancak bu tedavilerin etkisi geçici. Tedavi gebeler, emzirenler ve özel bazı nörolojik hastalığı olanlar dışında herkese uygulanabilir'' diye konuştu.

Şanlı, öncelikle doktor tarafından aşırı terleme yakınması olan bölgeye iyot nişasta testinin yapıldığı tedavi yöntemini şöyle anlattı:

''İyot nişasta testiyle terleyen alanlar daha doğru olarak saptanıyor ve toksinin uygulanacağı bölge ve noktalar planlanıyor. Ardından hastanın ağrı duymaması için soğuk uygulama, anestetik krem veya bölgesel anestezi gibi yöntemlerden biri uygulanarak botulinum toksini yaklaşık 1,5-2 santimetre aralıklarla terleyen bölgeye deri içine az miktarlarda enjekte ediliyor. Koltuk altı bölgesine uygulamada genellikle yok denilecek kadar az ağrı oluyor. Dolayısıyla herhangi bir anestezi veya ağrı kesici yöntem gerekmiyor. Ancak avuç içi ve ayak tabanına uygulamalar genellikle daha ağrılı olabiliyor. Bu nedenle hastanın ağrıya dayanıklılığına bağlı olarak anestezik krem, soğuk sprey uygulaması veya bölgesel sinir anestezisi gibi yöntemler gerekebiliyor.''