Tepecik Höyüğündeki kazılar, Ankara Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Profesör Dr. Sevinç Günel başkanlığında yürütülüyor.

Kazıda iki restoratör, bir mimar, bir arkeojeolog, Milas Müzesi'nden bir bakanlık temsilcisi, Prof. Dr. Günel'in öğrencileri, arkeologlar ve Çine'nin Soğukoluk köyünden 15 işçi çalışıyor.

Kültür Bakanlığı ödenekleriyle gerçekleştirilen ve 2 ay sürecek 9. yıl kazılarına Türk Tarih Kurumu da ekonomik destek veriyor.

Prof. Dr. Günel, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugüne kadar yaptıkları kazılar neticesinde M.Ö 3000'e kadarki tarih kronolojisini oluşturmaya çalıştıklarını, bu yıl bunu devam ettireceklerini söyledi.

Kazılarda bugüne kadar iki tane mühür baskısı bulunduğunu anlatan Günel, şunları kaydetti:

"Bulduğumuz mühür baskılar çok önemli. Çünkü Batı Anadolu'da hakemli dergilere dayalı bilgiler oldukça sınırlı. Arkeolojik kanıtlara dayalı çok az sayıda bilgi ve belge var elimizde. Hititlerin bölgeyle bağlantısını kanıtlayan iki mühür baskısını ele geçirmiş olduk. Bu mühür baskılardan biri Alman dergisinde yayınlandı. Üzerinde Arzawa Ülkesi'nin kralının adı yazılı. Batı Anadolu'da Menderes Havzasının güneyinde yer alan bir yer Tepecik. Bunu anlamış oluyoruz. Mühür İ.Ö 1300, 1200 tarihleri arasında kullanılmış. Diğer mühürde de Hitit kralı tasviri yer almakta. Bu iki mühür Hititlerin bölgede etkin olduğunun kanıtıdır."

-Pitos mezarı kazılıyor-

Bulunan eserlerin Tepecik ile Yunanistan'ın bağlantısı olduğunu ortayı çıkardığını ifade eden Prof. Dr. Günel, "3. binde höyük belli bir süre de olsa mezarlık olarak kullanılmış. Pitos mezarları ele geçirdik. 3 aylık bir bebeğe ait bir Pitos mezar bulgusu ile karşılaştık. O dönemde ölüler daha çok çömlek mezarlara gömülüyor. Yetişkin bireylere de ait çömlek mezar söz konusu. Geçen yıl tespit ettik ve üzerini kapattık. Mezarın bir kısmı korunmuş. Bazı mezarların içinde birkaç bireyin iskeleti bulunabiliyor. Şu an kazmakta olduğumuz İ.Ö 3000 yılına ait bir Pitos mezarı var. İki çömleği ağız ağza getirip kapatmışlar. Bir bebek mezarı ama duvarın altında kalıyor"diye konuştu.

Prof. Dr. Günel, höyükte güneye doğru kamulaştırmanın devam edeceğini belirterek, Ağustos başında Almanya'dan bir jeofizik ekibinin geleceğini belirterek, "Ölçüm için burada olacaklar. Radar ölçümü yapacaklar. Yapıların toprak altındaki uzantılarını tespit edecek, çizimlerini yapacaklar. Böylelikle Tepecik'in toprak altındaki değerlerini tespit etmiş olacağız" şeklinde konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png