Toplantının açılışında konuşan Zekeriya Arak, “Meslek liselilere uygulanan katsayı engeliyle 1999"dan itibaren bu okullara giden öğrenci sayısı hızla azalmıştır. Daha önce başarılı öğrencilerin, sınavla girebildiği meslek liselerinin atölyelerine kilit vurulmuş, derslikler öğrencisiz kalmıştır. Meslek liselilerin üniversiteyi kazanma şanslarının neredeyse tamamen kaybolmasıyla ilköğretim mezunu öğrenciler, katsayı engelinin psikolojik etkisiyle akademik liselere yönelerek 40-50 kişilik sınıflar oluşturmuş, akademik liselerde de başarı seviyeleri taban yapmıştır. Uygulamanın bilimsellikten uzak oluşunu, mesleki eğitimi baltalayışını, erişmeye çabaladığımız medeniyet seviyesindeki ülkelerde yüzde 30 akademik lise, yüzde 70 meslek lisesi dengesinin bizde yüzde 70 akademik lise, yüzde 30 meslek lisesi biçimine dönüşmüş olmasını, ailesinin tercihiyle meslek lisesine yönlendirilmiş öğrencilerin tamamen önünü tıkayarak geleceğini karartmış olmasını, meslek liselerindeki öğrenci kalitesine olumsuz etkide bulunuşunu dikkate alan YÖK"ün eşitliği esas alan yeni bir sisteme geçme kararı almasını milletimiz bir bayram sevinciyle karşılamıştır” dedi.

Meslek liselilerin, "eşit soruya eşit puan" uygulamasında bile dezavantajlı durumda olduğunu iddia eden Arak, “Akademik liselerin tamamen yükseköğrenime hazırlayan müfredatına nazaran ağır bir mesleki eğitimi de ihtiva eden bir müfredatla ortaöğrenimini tamamlayan meslek liselilerin üniversiteye girişte başarılı olabilmeleri için özel bir çaba göstermeleri gereklidir. Avrupa Ülkelerinde kişiler 50"li yaşlarda bile meslek değiştirirken ülkemizde ise "Meslek seçme Özgürlüğü" bu kararla ipotek altına alınmıştır. Millet adına karar açıklayan Yargı"nın milletin beklentilerinin aksine, eşitlik ve adalet duygusunu rencide eden bu kararı, meslek liselilere matem yaşatmıştır. Bu matem havasının dağıtılması için bir an önce YÖK"ün, Hükümet"in ve Meclis"in, hulasa bütün yetkililerin acilen bir adım atması gereklidir” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmasının ardından toplantıda; Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi gerektiği, İkili Eğitim-Öğretimden vazgeçilerek, yeni ilköğretim programına uygun derslik düzenlemelerinin yapılması, öğrencilerin proje, performans, sosyal kulüp, rehberlik hizmetleri ve etkinliklerini yapabilecekleri uygulama sınıflarının ve birimlerinin oluşturulması. Anaokullarının sayısının artırılmasının okul öncesi eğitime pozitif katkı yapacağı, Fen Lisesinin ve Sosyal Bilimler Lisesinin ilçemizde açılması gerektiği, Üstün Yetenekli çocuklarımız için Bilim Sanat Merkezinin, Özel Eğitime muhtaç çocuklar için Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezinin açılması gerektiği, İlçemizde Müstakil bir Üniversite açılması ile ilgili çalışmaların yapılması gerektiği konuları üzerinde duruldu.