2010 yılından itibaren vatandaşların kan merkezlerinin önündeki bekleyişi son bulacak. Her hastanenin kendi bünyesinde kurduğu merkezler aracığı ile kan hastaneye Kızılay tarafından ulaştırılacak. Sisteminin 2010 yılında meyvelerini vermesi toplaması bekleniyor. Kızılay Kuzey Marmara Bölge Merkezi Müdürü Dr. Hüsnü Altunay proje ile ilgili "Özel hastaneler başta olmak üzere 160 kadar hastane ile anlaşma sağlanacak. Kapıda kan dönemi kapanıyor" diyor.

SİMSARLARA DUR...

Kan üzerinden rant elde etmeye çalışan simsarlara 'dur' demek için Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasındaki işbirliği arttırıldı. 1 Haziran 2005'te imzaları atılan "Güvenli Kan Temini Projesi"nde öngörülen kapıdan kan vermeyi bitirecek sistem geçtiğmiz ay hizmete girdi. Proje ile birlikte vatandaşların Kızılay Kan Merkezlerine giderek ünite başına 95 TL'ye kan alan vatandaşlar artık bu şekilde hareket etmeyecek. Sistem, hizmet ile hasta ve hasta yakınlarının kan bulma, ücret ödeme ve uygun olmayan koşullarda yaşadıkları sıkıntı ortadan kaldırıyor. Program başlangıcında 29 kan birimi ile hizmet verirken, Mayıs 2008 tarihi iitibariyle 54 kan birimi ile hizmet veriyor. Proje sonuna kadar 81 ilde hizmet verecek kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.


Bölge kan merkezleri kurulacak

Dr. Hüsnü Altunay, kan bankacılığı ile ilgili yeni dönemi değerlendirdi. Altunay, "2005'den sonra Güvenli Kan Projesi başladı. Buna göre, bölge kan merkezleri kurulacak ve bu merkezlerde kanlar toplanacak. Halihazırda oluşmuş 15 bölge kan merkezi ile hizmet veri-yoruz. Bu proje belli bir noktaya geldi. 2009 yılında Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yapılan anlaşma sağlandı. Sistem geçtiğimiz ay devreye girdi. 2010 yılından sonra artık vatandaşlarımız kan merkezlerinin önünde beklemeyecek. Kızılay istenilen kanı hastanelere kendisi ulaştıracak" diye konuştu.


Kapıda kan dönemi sona eriyor

Kızılay'ın gönüllülerden kan toplayarak iletecek uygun şartlarda depolayacağını ve dağıtımını gerçekleştireceğini anlatan Altunay, "Özel hastaneler başta olmak üzere 160 kadar hastane ile 2010 yılına kadar anlaşma sağlanacak. Böylece kan isteklerini Kızılay'a yapacaklar. Kızılay da kan isteklerini hastanelere ulaştıracak. Dağıtım ağı kuruldu. Kapıda kan dönemi kapanıyor" diyor. - Yenişafak