Maliye"nin 1 milyarlık vergi cezası nedeniyle teminat istediği Doğan Grubu için süre dün doldu. Doğan teminatın akibetiyle ilgili borsaya açıklama yapmadı, Maliye sessiz kaldı.

MALİYE Bakanlığı"nın, Doğan Yayın Holding"ten, faizi ile birlikte yaklaşık 1 milyar TL"lik vergi cezası nedeniyle istediği 914 milyon TL"lik teminat gösterilmesi için tanınan süre dün doldu. Ancak teminatın akibetiyle ilgili dün ne Maliye"den ne de Doğan Grubu"ndan bir açıklama gelmedi. Doğan Grubu İMKB"ye de beklenen açıklamayı yapmadı. Böylece teminatı yatırması için 15 günlük sürenin tamamlanmasının ardından Doğan Grubu için de zorlu süreç başlamış oldu. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri"nin, Doğan Yayın Holding"e kestiği rekor vergi cezasının ardından, gruptan 914 milyon TL"lik teminat göstermesi istenmişti. 23 Şubat"ta yapılan tebligat, bugüne kadar Maliye"nin istediği rekor teminat özelliğini taşıyor. Doğan Grubu yöneticileri, daha önce yaptıkları açıklamada teminat konusunda sıkıntı çekmeyeceklerini belirterek cezaya itiraz için dava açma yolunu tercih edeceklerini duyurmuştu.

Ancak Doğan Yayın Holding"in vergi mahkemesinde açacağı davanın ne kadar süreceği bilinmiyor. Doğan Yayın Holding"in (DYH) Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Soner Gedik, tebligatın yapıldığı hafta yaptığı açıklamalarda söz konusu davanın 7 yıla yakın sürebileceğini vurgulamıştı.

"Bütün yasal haklarımızı kullanacağız" diyen Gedik, yatırmaları gereken teminatın içeriğini ise açıklamamıştı. Gedik bundan sonraki sürecin zorlu geçeceğini ise şöyle ifade etmişti: "Mali açıdan zorlanmamız söz konusu değil. Grubumuzun teminatı yatırmaya gücü var. Grubumuz dünyayı sarsan krize nakit durumu iyi ve mali gücü yüksek bir şekilde girdi. Teminat gayrimenkul ya da teminat mektubu şeklinde olabilir. Bu, mahkeme ve Danıştay"ı da kapsayan beş-yedi yıllık bir süreçte teminatın bağlı kalması anlamına geliyor. Nelerin teminat olacağı yasalarda yazılı. Ancak bizim için itibar çok önemli. Biz itibarımızı düşünürüz. Bu kadar uzun süre enerjimizin önemli bölümünü bu işe harcayacağız. Ancak sonuçtan çok eminiz."

Bundan sonra ne olacak?

DOĞAN Grubu"na teminatın yatırılmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı tanınan süre dün dolarken, grup cezaya itiraz için dava açabilecek. Doğan Grubu"nun cezanın tebliğ tarihi dikkate alındığında 19 Mart"a kadar Maliye"ye itiraz için dava açma hakkı bulunuyor. Ancak dava sürecinde 1 milyarlık vergi cezasına faiz işlemeye devam edecek.

Soner Gedik 7 yıl süre biçti

Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik, 1 milyarlık vergi cezasına itiraz edeceklerini daha önce duyurmuştu. Soner Gedik yaptıığı açıklamada yaşanacak yargı sürecine 5-7 yıllık bir zaman biçmişti.

Star