Türk Eczacılar Birliği (TEB) 2. Başkanı Şevket Kaya, Türkiye"de sağlık sorunlarının temelinde "sigara" kullanımının yattığını, küçük yaşlardaki çocuklarda görülen kanser vakalarının da daha çok tiryaki anne-babalardan kaynaklandığını belirtti. Sigara ile mücadele kapsamında yeni çıkan yasalarla birlikte sigaraya bağlı sağlık sorunlarının biraz olsun düşmesini beklediklerini söyledi.
Zararı herkes tarafından bilinmesine rağmen oldukça yaygın bir şekilde sigara kullanımının devam ettiğini belirten Türk Eczacılar Odası 2. başkanı Şevket Kaya, sigaranın yaşamı tehdit etmeye devam ettiğini kaydeden Kaya, yapılan araştırmalara göre günde bir paket sigara içen insanın vücudunda 20 yılda 7 kilogram katran biriktiğinin belirlendiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)"nun verilerine göre dünya genelindeki ölümlerin yüzde 35"inin kanserden meydana geldiğini belirten Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya, “Sigaranın neden olduğu kanserler ise başta akciğer, gırtlak, mide ve ağız kanseridir. Ayrıca karaciğer, cilt, göğüs ve rahim kanserlerine neden olan tümörlerin tetikleyicisidir. Yapılan tıbbi araştırmalara göre beyin tümörlerinin yüzde 99"u, beyin kanamalarının yüzde 85"i akciğer kanserlerinin yüzde 97"si gırtlak kanserlerinin yüzde 98"i sigara kaynaklıdır” dedi.
“SİGARA GÜZELLİĞİN DE DÜŞMANI”
Özellikle güzelliğine düşkün bayanların sigara kullanmaması gerektiğini ve sigara içen bayanların da güzelliklerini çok çabuk kaybettiğinin bilimsel olarak ispatlandığını ifade eden Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya, ortalama bir ömre göre sigara içen bayanların içmeyenlere göre 15 yaş daha fazla yaşlı göründüğünü söyledi. Kaya, sigaranın içenlerin hayatını kararttığı gibi içen kişilerin çocuklarının da hayatını kararttığını ifade eden Kaya “Tiryaki erkeklerin genlerinden P54 geni yok olduğu için çocukların ileri yaşlarda kanser olma ihtimali hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazladır. Hamile bayanların düşük ve erken doğum yapma nedenlerinin de ana nedenlerinden biri sigaradır” dedi.