Mevcut yasada yabancı sermayeye getirilen yüzde 25 sınırlaması, yeni düzenleme ile yüzde 50'ye çıkarılıyor. 3984 sayılı RTÜK yasasını değiştirmek için yapılan hazırlıklar son aşamaya geldi. Yayıncı kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak son şekli verilen yasa taslağına, AB müktesabatı da dikkate alınarak eklemeler yapıldı. RTÜK'ün resmi internet sitesinde tartışmaya açılan Yeni RTÜK Yasası Taslağı, Meclis'te komisyonlarda görüşüldükten sonra Genel Kurulu'nda ele alınacak. Genel kurul'da kabul edilen tasarı Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

REYTİNGLERİ RTÜK DENETLEYECEK

Yeni yasa ile Üst Kurul'a reyting ölçümlerinin nasıl yapılacağını belirlemek ve ölçümleri denetlemek görevi veriliyor. Kürtçe yayın yapmasına imkan tanıyan düzenleme de "yayın dili" başlığı altında taslağa konulurken, olağanüstü durumlarda Başbakana verilen "geçici yayın yasağı" yetkisi oldu. "Üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finans kurum ve kuruluşlarına" getirilen radyo ve televizyon kanalı sahibi olma yasağı kalkıyor. Üst Kurul yasasında yapılacak en önemli değişiklikler arasında, medya sahipliğindeki yabancı sermaye payının artırılması yer alıyor.

Doğan'a 3 ay süre verilmişti

Yeni yasanın yürürlüğe girme tarihi Doğan Medya Grubu'nu da yakından ilgilendiriyor. Çünkü RTÜK, 13 Ekim tarihinde yaptığı toplantıda Doğan Medya'ya yasanın 29'uncu maddesinin (h) ve (ı) bendlerine aykırı durumu düzeltmesi için 3 ay süre tanımıştı. Yasanın sözkonusu maddesi "Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin yüzde 25'ini geçemez." hükümlerini içeriyor. Ancak tasarı Ocak 2010 tarihinden sonra yasalaşırsa Doğan Grubu bundan yararlanamayacak./yeni şafak