Geçen hafta "telekulak"ın kalbi TİB"e yapılan baskın, Yargıtay santrali, Sincan Adliyesi ve İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin"in dinlendiğini ortaya çıkardı. Başsavcı Engin"in, “Ergenekon örgütünün yargıya sızma girişimleri” gerekçesiyle 2008 yılında dinlendiği anlaşıldı

Adalet Bakanlığı"nın YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında adli ve idari soruşturma kapsamında hazırladığı raporlar, yeni bir dizi telekulak skandalını daha ortaya çıkardı. Bu raporlarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Kaçmaz"ın görev yaptığı Sincan Adliyesi"nin telefonlarının dinlendiği tespit edilirken, TİB"de geçen hafta yapılan incelemede de Yargıtay santralinin dinlendiği anlaşıldı.

TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı)"nda 5 Kasım 2009"da yapılan incelemeye ilişkin rapor, raporu incelemekle görevli Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi"ne gönderildi. Raporda, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu"na ait 11 ayrı telefonun dinlenip dinlenmediğine yönelik TİB"te inceleme yapıldığı, inceleme sonunda Eminağaoğlu"nun bazı telefonlarının mahkeme kararıyla dinlemeye alındığının anlaşıldığı belirtildi. Dinlemeye alınan telefonlar arasında, Yargıtay Başkanlığı"nın santral numarasının da çıktığı öğrenildi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de Ankara Başsavcılığı"na yazı göndererek, Yargıtay telefonlarının dinlenilip dinlenilmediğini sordu.

Çakıroğlu da dinlenmiş

Adalet Bakanlığı"nın meslekten ihracını istediği Osman Kaçmaz"ın başkanlığını yaptığı Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi bu raporu inceleyerek TİB görevlileri hakkında soruşturma açılmasına yer olup olmadığına karar verecek. Olası soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürütecek. Osman Kaçmaz"la ilgili alınan dinleme kararları yeni skandalları da ortaya çıkardı. Bu dinleme kararlarında Kaçmaz"la birlikte telefonlarının dinlenilmesine karar verilen yargı mensupları arasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin"in de olduğu ortaya çıktı. NTV"den Gökhan Gerçek"in haberine göre, Adalet Başmüfettişlerinin talebi üzerine İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ergenekon örgütünün yargıya sızma girişimleri” gerekçe gösterilerek bazı yargı mensupları hakkında telefon dinleme kararı çıkarttı. Mahkemenin 3 aylık dinleme kararı 14 Ekim 2008 tarihli kararla 3 ay uzatıldı. Başsavcı Engin"in 2008 yılında alınan kararlarla ev, iş ve cep telefonu numarası da dinlendi. Telefonu dinlenen yargı mensupları arasında bir süre önce Hülya Avşar"a Kürt açılımı ile ilgili röportajı nedeniyle soruşturma açan eski Bakırköy Savcısı Ali Çakır ile birlikte Eminağaoğlu ve Osman Kaçmaz da yer aldı.

Ortam dinlemesi de var

Adalet başmüfettişleri ayrıca bu yargı mensuplarının bir hafta boyunca kamuya açık yerlerde teknik araçlarla takip edilmesini de sağladı. Böylece bu yargı mensuplarının takibi ve ortam dinlemesi yapılması da sağlandı. Eminağaoğlu hakkındaki soruşturma 15 Nisan 2008 tarihli Bakan onayıyla, Kaçmaz hakkındaki soruşturma ise 5 Eylül 2008 tarihli onayla başlatılmıştı.

"Başbakanı bile dinleriz" demişlerdi

TİB"de yasa dışı telefon dinleme yapılıp yapılmadığını belirlemeye yönelik arama ve incelemenin dayanağını VATAN"da 1 Haziran 2008"de yayımlanan bir haber oluşturdu. Bu haberle, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı"nın talebi üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi"nin Türkiye"deki tüm telefon, internet ve faks haberleşmesine yönelik izleme kararı aldırıldığı ortaya çıkmıştı. Daha sonra bu tür kararların MİT ve jandarma için de alındığı belirlenmişti. Ancak jandarmaya verilen yetkiye karşı TİB"in itirazı üzerine bu yetki Yargıtay"ca iptal edilmişti. Telekulak skandalı ortaya çıkınca Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ortak bir basın toplantısı yapmıştı. Fethi Şimşek TİB"in açıklanmamak kaydı ile milletvekili, bakan ve başbakanı dahi dinleyebileceğini söylemişti.

"BEN DE YENİ ÖĞRENDİM"

VATAN"ın bu konuyu sorduğu Engin, telefonlarının dinlendiğini kendisinin de yeni öğrendiğini belirterek “Konumum itibariyle bir yorum yapmam doğru olmaz. Konuyu inceleyeceğim” dedi. Kaçmaz"la ilgili kararda ayrıca Kaçmaz"ın görev yaptığı Sincan Adliyesi Santrali"nin de dinlenecek./vatan