Türk Telekom"un tarihindeki ilk grev sürecinde yaşanan gelişmeler bilişim sektöründeki sivil toplum kuruluşlarını da rahatsız etti.

Bilişim sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu durumundaki Türkiye Bilişim Derneği"nin (TBD) Başkanı Turhan Menteş, Türk Telekom"da yaklaşık bir aydır süren grevi bilişim ve telekom sektörü olarak yakından izlediklerini kaydederek, "Daha önce Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak yaptığımız açıklamada olayın güvenlik boyutuna dikkatleri çekmiş ve bu gibi durumlarda ortaya çıkacak sorunları çözmek için ülkemizde alternatif altyapıların olmasının önemini vurgulamıştık. Basına yansıyan haberlerden gelinen noktanın ötesinde ülkemizde iletişim altyapısını kullanan tüm kesimlerin vicdanını rahatsız edecek gelişmeler yaşandığını görüyoruz" dedi.

YASAL HAK AMA: Grevin yasal bir hak olduğunu ve aksamalara neden olmasının de kaçınılmaz olduğunu belirten Turhan Menteş, şöyle devam etti: "Ancak, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren ve yaşanan sorunların çözümünde tarafların çabalarını görmemize karşın, zaman zaman grevin maksadını aşan hareketlerin de olduğu görülmektedir. Vatandaşın hizmet almasını önlemenin ötesinde altyapının tahribine yönelik girişim ve sabotajların hala sürüyor oluşu, bu konuda hem Sendika"nın hem de Türk Telekom"un dikkatli olması ve bu sürecin derhal önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu gibi girişimlerin ülkenin altyapısının tahribini amaçlayan saldırı olarak görülmesi ve kesinlikle gerekli girişimlerin yapılıp suçluların cezalandırılması ve bu tür olaylara daha fazla meydan vermemek üzere gerekli tüm önlemlerin alınması gerekir. Sendika"nın grev hakkına özen gösterdiği kadar, Türk Telekom müşterilerinin de haklarına dikkat etmesi gerektiğini düşünüyoruz."

HÜKÜMET ARACI OLSUN: Turhan Menteş, "Bir yandan Hükümetin bu grevi daha fazla uzamadan ve iş ve ekonomik hayatımız daha fazla yara almadan bitirmek üzere arabuluculuk yapması ve ilgili tüm kurumların grevin bitirilmesini sağlaması, diğer yandan sektörde devamlılığın ve güvenilirliğin teminatı olan Telekomünikasyon Kurumu"nun, mücbir sebep hali olan greve rağmen, sadece iş ve ekonomi dünyası açısından değil ülkemizin güvenliği açısından da yaşamsal önemi olan haberleşme hizmetlerinin kesintisiz sunumu ve devamı için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini düşünüyor ve konuya dikkatleri çekiyoruz" dedi.

Telekom grevinde 325 bin gün kayıp

TÜRKİYE Haber-İş Sendikası"nın Türk Telekom"da 18. gününe giren grevi nedeniyle iş günü kaybının 325 bini bulduğu belirtildi. 16 Ekim"de başlayan greve katılan yaklaşık 25 bin işçinin hizmet üretmemesi nedeniyle kaybolan iş günü sayısı her geçen gün artıyor. Grevin 18. gününde haftalık ve resmi tatil günleri haricinde işçi başına 13 iş günü kaybı oluştu. Greve katılan yaklaşık 25 bin işçi nedeniyle kaybolan iş günü sayısı 325 bini buldu.

Hürriyet