Taliban"ın anlamlı barış görüşmelerin başlamadan önce müzakereleri yürütebileceği Türkiye gibi “tarafsız” bir ülkede “güvenli üs” açmak istediği bildirildi.

İngiliz The Telegraph gazetesi “Taliban, barış görüşmeleri başlamadan tarafsız üçüncü ülkede üs istiyor” başlıklı haberinde “Hareketin üst düzey şahsiyetlerine göre, Taliban liderleri, anlamlı barış müzakerelerini başlatmadan önce bir Körfez devleti, Türkiye veya Japonya gibi tarafız, üçüncü bir ülkede üs açmak istiyorlar” diye yazdı.
Habere göre, bir zamanlar Taliban"ın “uluslararası yüzü” olan, hareketin eski İslamabad Büyükelçisi Molla Abdül Selam Zaif, Kabil"de yaşadığı “güvenli ev”de The Telegraph ile yaptığı mülakatta anlamlı görüşmelerin, Taliban liderlerinin müzakereleri yürütebileceği “güvenli bir üs” olmadan mümkün olmayacağını söyledi.

-“SAVAŞCIDAN SİYASETÇİYE DÖNÜŞMELERİ RESMİ BÜROYU GEREKTİRİYOR”-

11 Eylül saldırısının ardından gözaltına alınarak Guantanamo Üssünde dört yıl tutulan Molla Abdül Selam Zaif, “Talibanlar, dünya tarafından mahkum edilmişti. Adresleri yok” sözlerini kullandığı mülakatta “resmi bir büro, Taliban"ı savaşçılardan siyasetçilere geçişini yapmalarına yardımcı olacağını vurguladı.

Bu arada, The Telegraph, son dönemde beş eski Taliban lideri ile mülakatlar yapan, Taliban uzmanı Ahmed Raşit"in bu konudaki görüşlerini de yansıttı.
Ahmet Raşit, görüştüğü liderlerin hepsinin, Kandahar ve Helmand"taki üslerinin özel kuvvet ekiplerince vurulduğu bu dönemde Taliban"ın, “bir Körfez devleti, Türkiye veya Japonya gibi tarafsız bir üçüncü ülkede bir büro açmak istediğini” söylediklerini aktardı.

Raşit “Pakistan"ın müdahalesi veya Pakistan tarafından belirlenen bir gündem olmadan özgürce müzakere etmek istiyorlar” diye konuştu.