Rus işgal güçleri başkent Kiev çevresinden püskürtüldü, Karadeniz kıyısındaki liman kenti Mariupol aylar süren bombardımanın ardından el değiştirdi, Donbas'taki Lugansk bölgesi yine aylar süren ölümcül çatışmalarla tamamen Rusya'nın kontrolüne geçti. 24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna işgalinde beş ay geride kalırken, yeni bir dönüm noktası yaşanıyor.

Ukrayna ordusu, savaşın ilk günlerinde Rusya'nın işgal ettiği güneydeki Herson şehrini geri almak için ilerliyor. Herson'la Kırım arasındaki bağlantıyı sağlayan Dinyeper Nehri üstündeki köprüler bir bir bombalanıyor. Halihazırda Dinyeper Nehri üstünde yalnızca sağlam üç köprü kaldı, tren raylarının bulunduğu tüm köprüler imha edildi.

Herson'daki Rus işgalcilerin ikmal hatlarının birkaç gün içerisinde tamamen koparılması bekleniyor.

Savaşa dair her sabah bilgi notu paylaşan İngiliz istihbarat servisi ise, Ukrayna birliklerinin köprüleri havaya uçurmasıyla Rus ordusunun Dinyeper Nehri'ni geçmek için duba köprüler veya feribotlar kullandığını bildiriyor. İngiliz gizli servisine göre, iki duba köprüsü kuruldu ve Rus askerleri söz konusu köprülerin üstünden Herson tarafına geçebiliyor.

Donetsk'te ilerleyişi duran Rus ordusu, birkaç cephede yeni saldırıya girişti ancak verdiği kayıplarla mevzisine geri döndü.

HAPİSHANE HIMARS'LA VURULMADI

Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) ise, Donetsk'teki Yelenovka'da onlarca Ukraynalı savaş esirinin öldüğü patlamaya Rus medyasının yansıttığı gibi HIMARS füzelerinin yol açmadığını aktarıyor.

Moskova, bir hapishanede tutulan savaş esirlerinin ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği HIMARS füzeleriyle vurulduğunu Cuma günü açıkladı. Ancak dakikalar sonra Kiev yönetimi herhangi bir saldırı olmadığını, Rusya'nın bir patlamayla esirleri öldürdüğünü duyurdu. ISW, ilk kanıtların Kiev yönetiminin açıklamalarını desteklediğini belirtiyor.

ISW'nin yayınladığı raporda ayrıca dikkat çeken bir başka nokta, Rusya-Moğolistan sınırındaki Buryatya ve Novosibirsk'de çok sayıda erkeğin askere alınması. Henüz resmi olarak seferberlik ilan etmeyen Rusya lideri Vladimir Putin, gönüllü birlikleri Ukrayna'ya göndererek savaş gücünü artırmayı deniyor.

YİNE ALMANYA

İngiliz Financial Times gazetesi, Rus tanklarının Ukrayna'ya saldırmasının beklendiği soğuk kış günlerinde Ukrayna'ya silah yerine miğfer gönderen Almanya'nın bir kez daha hayal kırıklığına yol açtığını yazıyor. Habere göre, Almanya Doğu Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya sevk ettikleri Sovyetler Birliği dönemi silahların yerine komşularına kendi silahlarını yollayacaktı. Ancak şimdiye kadar Berlin yönetimi hiçbir adım atmadı.

Financial Times, Almanya'nın Slovenya, Yunanistan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile uzun görüşmeler gerçekleştirdiğini ancak söz konusu ülkelerin hiçbiriyle bir anlaşma imzalamadığını bildiriyor.

Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya 240 Sovyet T-72 tankı gönderen Polonya, Almanya'nın kendisine Leopard tankları vermesini bekliyordu. Ancak Berlin yönetimi Varşova'ya yalnızca 20 tank teklif etti. Bir Alman yetkili "Polonya ile yapılan anlaşma fiilen öldü" derken, Varşova yönetimi tankların yerine yenilerini koymak için ABD ve Güney Kore ile temas kurdu.

FT, Almanya'nın Avrupalı komşularıyla sorunlar yaşasa da kendisinin Ukrayna'ya silah sevk ettiğinin de altını çiziyor. Berlin yönetiminin gönderdiği Gepard uçaksavarları cephe hattına ulaştı, Mars II çoklu roketatar sistemleri ve PzH topları da yine Ruslara karşı kullanılıyor.

MOSKOVA'DA HAZIR BEKLEYEN UÇAK

İngiliz medyasındaki bir başka göze çarpan haber, Rus lider Putin'in Ukrayna'da yenilmesi halinde Rusya'dan kaçma planı yapması. Kremlin'in içinden çok sayıda bilgiyi ifşa eden bir Telegram kanalına dayandırılan habere göre, Rus liderin yanı sıra yakın müttefikleri için bir uçak hazır bekletiliyor.

Putin ve ailesini taşıyan uçağın rotası ise, Suriye olacak. Eylül 2015'te sahaya inerek Suriye'deki iç savaşın kaderini değiştiren Rus lider, kurtardığı Beşar Esad'a misafir olacak.

Putin'in tahliye uçağının Türkiye üstünden geçeceğini aktaran İngiliz medyası, Rus liderin bazı sağlık sorunları yaşadığını da ileri sürdü.