Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle hayata geçirilen projenin tanıtımında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bu proje engelliler için uyarlanmış ancak bana da uyar. Ülkemizde kitap okumama genel bir özür olduğu için bunda engelli ayrımı yok. Kütüphanelerde sessizlik esastır, ancak Türk Telekom’un bu projesiyle sesli bir kütüphane oluşturuldu, bu anlamda projeyi çok anlamlı buluyorum” dedi.
Engelli müşteriye özel
Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, Türk Telekom’un birçok alanda topluma katkı amaçlayan sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiğini belirterek, bunu 25 bini aşkın çalışanlarıyla yaptıklarını ifade etti. ‘Türkiye’ye Değer’ projesi kapsamında uygulamaya koydukları sosyal sorumluluk projelerini anlatan Bozkurt, şöyle devam etti: “Türk Telekom Okulları projesi kapsamında eğitime kazandırılan 76 eğitim binasından biri olan Siirt Türk Telekom İlköğretim Okulu ve İş Okulu’nda engelli öğrencilere yönelik hizmet sunuluyor. Görme engelli müşterilerimiz için braille alfabesi ile hazırlanmış fatura ve abonelik sözleşmesi hizmeti sunuyoruz. WEB sitesini görme engelli müşterilerin yararlanabileceği şekilde düzenledik. 237 ilde 210 noktadaki ankesorlü telefonları tekerlekli sandalye kullanan müşterilerin rajatlıkla kullanabileceği yükseklikte
monte edildi.”
Toplamda 7 bin 12 adet sesli kitabın bulunduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Özçaldıran da, “Engelli vatandaşlarımız GETEM Kütüphanesi’ni arayarak istedikleri kitabı dinleyebilecek” dedi.

‘Kafa gücü’ne geçen ayakta kalabiliyor

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, “Artık dünya, ‘Ne kadar yetişmiş insan gücünüz var?’ diye sorguluyor. Kas gücünden kafa gücüne geçmeyi başarabilen, bu işte ayakta kalmayı başarmış olacaklardır” diye konuştu.

Raporu veren kitabı ücretsiz dinleyecek

TELEFON Kütüphanesi uygulaması, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Hizmetten faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM’e başvurarak şifre alabiliyor. Kullanıcılar aldıkları şifreyle 200’den fazla sesli kitaba ücretsiz olarak erişebiliyor. Sadece ev telefonundan faydalanılabilen kullanıcılar, dilediği kitabı seçme gibi özelliklerden de yararlanabiliyor.

Hürriyet