Türkiye, tekstil sektöründe en büyük rakibi Çin ile gerçekleştirdiği ikili anlaşmayla fikri mülkiyet haklarını koruyabilecek. Taklit edilme endişesiyle Çinli firmalarla işbirliğine girmekten çekinen Türk Tekstil sektörü, iki yıl süren mücadelenin ardından momerandum imzaladı.

İkili anlaşmaya imza atan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, “Burada özellikle patent haklarımızla ilgili attığımız adım bize olumlu dönecektir. Çin"e rağmen değil, ciddi ve kaliteli Çinli partnerlerle dünya pazarına hakim olacağız” dedi.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği"nden (UTİB) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye"nin Çin ile gerçekleştirdiği ikili anlaşmayla fikri mülkiyet haklarını koruyabileceği belirtilerek, taklit edilme endişesiyle Çinli firmalarla işbirliğine girmekten çekinen Türk Tekstil sektörünün, iki yıl süren mücadelenin ardından momerandum imzaladığı bildirildi. Açıklamada, imzalanan antlaşmayla birlikte karşılıklı olarak Türk ve Çin haftalarının düzenleneceği belirtilerek, anlaşmanın bir diğer önemli maddesinin ise Türk firmalarının fikri mülkiyet haklarının Çin"de ve Çin firmalarının haklarının Türkiye"de korunmasına yardımcı olması olduğu kaydedildi. Çin"in büyümesinde önemli rol oynayan lokomotif sektörler tekstil ve hazır giyimi dikkate alan Türkiye"nin, bu alanda ikili anlaşmalara imza atarak ihracatı artırma şansını yakaladığı ifade edilen açıklamada, “Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Çin"i ziyaret eden Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, karşılıklı iyi niyet görüşmelerinin ardından gerçekleştirdikleri momerandum ile ilişkilerini geliştirdiler” denildi.

-ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE TÜRK-ÇİN HAFTASI-

Açıklamada, ikili görüşmelerin olumlu sonuç vermesi üzerine UTİB Başkanı Burkay ile Tekstil ve Konfeksiyon üretiminin merkezi konumundaki Shanghai Tekstil Birliği Genel Sekreteri Si Shiping Çin"de anlaşma metnini imzalayarak iki ülke arasında işbirliğinin start almasını sağladığı belirtilerek, “İkili anlaşma çerçevesinde dış ticarette çeşitli kolaylıklar sağlanmasının yanı sıra özellikle patent hakları konusunda işbirliğine gidilmesine karar verildi. Bu çerçevede iki ülke de tekstil alanında fikri mülkiyet haklarının korunmasında hassas olacak ve bunların korunması için kurumlar yardımcı olacak. Bu bağlamda taklit edilme endişesiyle Çinli firmalarla işbirliğine girmekten kaçınan Türk Tekstil sektörü, karşılarında daha ciddi ve karşılıklı işbirliğini geliştirebilecekleri muhataplar bulabilecekler. Anlaşmanın dikkat çeken bir diğer ilginç yanı ise 2011"de Türkiye"de bir alış veriş merkezinde Çin haftası düzenlenecek. Aynı şekilde Çin"de de yine bir alışveriş merkezinde Türk haftası düzenlenerek ürünlerimiz sergilenecek ve Türkiye ile ilgili bilgiler verilecek” ifadeleri kullanıldı.

-ÇİN"E EV TEKSTİLİ İHRACATI ARTIYOR-

Çin ile Türkiye arasındaki ikili antlaşmayı değerlendiren Burkay, sektörün hedef pazarlarından birinin de Çin olduğunu belirtirek özellikle ev tekstilinde son dönemde bu ülkeye yönelik ihracatın ciddi artış kaydettiğinin altını çizdi. “Türkiye"nin Çin pazarındaki payının henüz çok fazla olmamasına rağmen, bu ülkeye ihracatımızdaki istikrarlı artışı çok önemsiyoruz. Özellikle Çin"e ev tekstili ihracatı düzenli olarak artıyor. Bu artışı sürdürmek amacındayız. Tüm dünyaya mal satan Çin"e mal satabilmek sektörümüzün başarısıdır. Şimdi bu başarıyı daha da ilerilere taşımak için attığımız adımın yararlarını 2011"de daha net olarak görebileceğiz. Türk tekstil sektörü artık, Çin"e rağmen değil, Çin ile birlikte dünya pazarlarına hakim olabilecek. Burada özellikle patent haklarımızla ilgili attığımız adım bize olumlu dönecektir. Taklitlerimizin önüne geçebileceğiz” diyen Burkay, 2008 yılında,8 milyar dolar iken, 2009 küresel krizden dolayı 5,5 milyar dolara gerileyen tekstil ihracatını yaptıkları anlaşmayla 2011"de yeniden daha yüksek hedeflere doğru taşıyacaklarına inandığını vurguladı.

Çin ile imzalanan momerandumun ardından, aynı sıkıntıları yaşayan, elektrik elektronik ve makine gibi önemli sektörlerin de önünün açıldığına dikkat çeken UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Çinli temsilciler bu sektörlerde de işbirliğine hazır olduklarını bizlere söylediler. İmzaladığımız bu momerandum ile artık yeni bir dönem başlıyor” dedi.