Geçen hafta satışa çıkarılan Bossa'daki yüzde 50.12 oranındaki Hacı Ömer Sabancı Holding hissesinin 76.4 milyon dolar karşılığında Akkardan Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye hisse devir anlaşması imzalandı. Anlaşma Borsa'ya gönderilen açıklama ile kamuoyuna duyuruldu.

Sabancı Holding'den İMKB'ye gönderilen açıklamada, Bossa şirketinin değerinin pazarlıkla belirlendiği, 10 milyon dolarının hisse satış anlaşmasının imzalandığı tarihte, kalan 66.4 milyon doların da izinler alındıktan sonra kapanış günü tahsil edildiği kaydedildi.

AKKARDAN KİMDİR?

Bossa'yı Sabancı Holding'den satın alan Akkardan Sanayi'nin sahibi Filiz Bakır ile metal sektöründe faaliyet gösteren ve aynı zamanda Banvit'in ortakları arasında yer alan Faruk Ebubekir. Otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren Akkardan'ı da beş yıl önce Sabancı'dan alan Ebubekir'in tekstilde herhangi bir deneyimi bulunmuyor.

Üretim ve dizayn konusunda 30 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Akkardan, Ford Otosan, Mercedes Benz, Otokar, Otoyol, Anadolu Isuzu ve BMC gibi hafif ve ağır ticari araç üreticileri için kardan milleri ve direksiyon şaftları üretiyor.

SABANCI GRUBU'NUN İLK ŞİRKETLERİNDENDİ

Sabancı Holding"in temelini atan Hacı Ömer Sabancı"nın Kayseri"den yaya olarak Adana"ya geçmesinin ardından kurduğu ilk şirketlerden olan Bossa, 1951 yılında faaliyete geçmişti. 1.1 milyon metrekare alana yayılmış toplam dört üretim tesisi ve 2 bin 800 personeliyle Türkiye"nin en büyük entegre tekstil kuruluşlarından biri olan Bossa, 2007 yılını 253 milyon dolar ciro ve 21 milyon YTL net kâr ile kapatan Bossa, borsada işlem gören tekstil şirketleri arasından en kârlı olanlardan birisi konumunda bulunuyor.

BOSSA, Sabancı Holding"in şirketlerinden biri olarak ailenin gözünde sadece ticari bir değere sahip değil. Sakıp Sabancı, 1955 yılında Bossa Un Fabrikası"nın genel müdürlük görevinden sonra Bossa Tekstil Fabrikası"nda genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya başlamıştı. Sakıp Sabancı, teyzesinin kızı Türkan Civelek ile Bossa fabrikasının bahçesinde yapılan bir düğün töreniyle 1957 yılında evlenmişti.

Kárlı, pırıl pırıl şirketi satışa çıkardık

SABANCI Holding"in odaklanacağı 5 sektör arasında yer almayan tekstil, artık holdingin internet sitesinde de yer almıyor. Bossa ve Yünsa Hakan Akbaş"ın başkanlık yaptığı Sabancı Holding Strateji Grubu"na bağlandı. Hakan Akbaş, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Sabancı"nın odaklanacağı 5 sektörden biri tekstil değil. Önceki gün ABN AMRO"yu görevlendirdik. Bossa"nın değerini piyasa ve talipler belirleyecek. Tekstildeki iki şirketimiz de kárlı ve pırıl pırıl. Belirlediğimiz strateji gereği satıyoruz" demişti.

60 kadar ülkeye doğrudan ihracatı var

BOSSA"nın direkt ihracat yaptığı 60 kadar ülke bulunuyor. Şirketin ihracat yaptığı ülkeler şöyle: İtalya, İngiltere, Danimarka, İspanya, Avusturya, Güney Kore, Fas, ABD, Kanada, Kamboçya, Tunus, İsrail, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya, Polonya, Endonezya, Fransa, Hollanda, Belçika, Tayvan, Litvanya, Hong Kong, İsviçre, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Japonya, Malta, Makedonya, Portekiz, Çin, Avustralya, Mısır, Kuzey İrlanda, İsveç, Macaristan, Filipinler, Slovakya, Malezya, Suudi Arabistan, Meksika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Arjantin, Singapur, Güney Afrika, Lübnan, İrlanda Cumhuriyeti, Ukrayna, Vietnam.

2007 cirosu 253 milyon dolar

Dış giyim, gömleklik ve denim-spor giyim olmak üzere üç ana üretim grubuna sahip olan Bossa, 1951 yılında kuruldu.

Yıllık 84.5 milyon metre terbiye üretim kapasitesi ile Bossa; iplik, dokuma, boyama ve terbiye prosesleriyle pazara yüksek kalitede mamul kumaş sunuyor.

2007 yılında denim ve spor giyim, dış giyim ve gömleklik kumaş üretimi toplam 59.5 milyon metreye ulaştı.

Şirket 2007"de 253 milyon ciro elde etti ve toplam 9.2 milyon dolar yatırım yaptı.

Son 5 yılda yapılan yatırımlar toplamı ise 100 milyon doları buluyor.

2007 yılında elde ettiği 21 milyon YTL kár ile Bossa, borsada işlem gören en kárlı tekstil şirketi oldu.

Bossa, 2006 yılı sonunda devlet destekli marka teşvik programı Turquality kapsamına alındı.