Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Aydın İl Koordinasyon Kurulu, Aydın Belediye Meclisi"nde onaylanarak Anıtlar Bölge Müdürlüğü"nün onayına sunulan Aydın Tekstil arazisinin batı kesiminin ticaret alanı olarak yoğun yapılaşmasına olanak sağlayan imar planın itirazda bulundu. Plana teknik ve sosyal ihtiyaçlar bakımından itirazda bulunduklarını açıklayan TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Metin Albeyoğlu, “Yapılaşmaya karşı değiliz ancak yapılaşma yeşil alanlar yok edilerek yapılmamalı” dedi.
Aydın kent merkezinde bulunan Tariş"e ait Aydın Tekstil arazisinin yerleşim alanı sınırları içinde kalabilmiş tek, açık ve yeşil alan olduğunu dikkat çeken İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Metin Albeyoğlu, bu arazinin kentin geleceği ve olası büyüme sınırları düşünüldüğünde de yeşil alanihtiyacı açısından da tek rezerv olduğunu söyledi. Genç Türkiye Cumhuriyeti"nin ilk tekstil fabrikalarından birisi olarak uzun yıllar üretim yapmış, istihdam sağlamış, ülke ekonomisine önemli katkıları olmuş fabrika ve hizmet binalarının ağaçlandırılarak koruma altına alındığını belirten Albeyoğlu, “Zaten yoğun bir yapılaşma içinde olan kentimizin nefes alabileceği, halkın yeşil alan ihtiyacının karşılanabileceği rekreasyon alanlarının oluşturulması gerekiyor. Bu arazi; içindeki mevcut binalara fonksiyon kazandırılarak, spor, gezinti, dinlenme gibi açık alan aktivitelerinin düzenlenerek şehirciliğin bilimsel kriterlerine oldukça yakın ölçekte bir rekreasyon alanı şeklinde düzenlenebilir. Ancak bu şekilde geçmişiyle bağını koparmayan bir kentin ve kent insanının sosyo-kültürel ihtiyaçları karşılanabilecektir. Önerildiği ve onaylandığı şekliyle yoğun yapılaşmaya, dolayısıyla yoğun bir trafik sirkülasyonuna açılması bu nedenlerle kabul edilemez. Bu plan teklifi, hem tarihi değerlerimizi yani geçmişimizi boğacak hem de kentimizin yani çocuklarımızın geleceğini karartacaktır. Yurt dışında görünce hayran kaldığımız kentlerdeki, kentin dokusunu zenginleştiren ve kenti yaşanılır kılan açık ve yeşil alanların ülkemizde ve ilimizde de oluşturulması için çaba harcamamız gerekirken, olanı da yok etmeye yönelik planlamalar, kamu yararına çalışan kuruluşların hiçbirinin asla gündemi olmamalıdır ve bu alanda görev almış olan herkes bu sorumlulukla davranmak zorundadır” diye konuştu.
ADNAN MENDERES STADYUMU ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI
Bu sorunun en akılcı bir şekilde çözümü için itirazlarını sürdüreceklerini duyuran Albeyoğlu, bu konunun yargıya yansıyacağına ihtimal vermediğini kaydetti. Toplumun ortak sorunu olan böylesine önemli bir konunun uzlaşmayla çözüleceğine inandığını dile getiren Albeyoğu, şöyle konuştu: “Toplam 120 hektar olan Aydın Tekstil arazisinin yarısı daha önce yapılaşmaya açılmıştı. Şimdide geriye kalan 60 hektarlık alanın yapılaşmaya açılması mantıksızlık olacaktır. Kent merkezinde burası haricinde tek yeşil alan alarak düzenlenebilecek alan Adnan Menderes Stadyumu kaldı. Bence bu stadyum şehir dışına taşınmalı ve yerine vatandaşların hizmetine sunmak için çeşitli aktivitelerin yapılabileceği yeşil alan planlanmalı. Artık insanımız hafta sonunu alış-veriş merkezlerinde değil, gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi göletlerin, yürüyüş bantlarının, dinlenme mekanlarının olduğu yeşil alanlarda geçirmeli. 50 yıl önce büyüklerimiz buna özen göstermişler. Bu kadar büyük arazilere gerek olmamasına rağmen, fabrikaların etrafını yeşillendirmişler. Şimdi neden biz bunu yapamıyoruz? Neden bırakılanları da yok ediyoruz? Yapılaşmaya karşı değiliz ancak yapılaşma yeşil alanlar yok edilerek yapılmamalı”