Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Google'ın sahibi olduğu dünyanın en büyük video platformlarından YouTube, eski videolarla ilgili yeni bir düzenleme yapacağını duyurdu. Yayıncılara gönderilen açıklamaya göre YouTube'a 2017 ve öncesinde yüklenen Liste Dışı videoların durumu değişiyor. Buna göre YouTube bu liste dışı videoları Gizli hale getirecek. Bu düzenleme kanalda aramalarda çıkmayan ancak linki bilenlerin izleyebildiği videoların artık izlenemeyeceği anlamına geliyor.

Yapılan açıklama kullanıcıların yapabileceği birkaç adım olduğunun altı çiziliyor. İşet YouTube'un Teknolojioku'ya da gönderdiği açıklamanın tam metni:

1 Ocak 2017 tarihinden önce yüklenen Liste Dışı videolarınız 23 Temmuz 2021'den itibaren Gizli hâle getirilecek. Bu değişiklikten etkilenen videoları görmek için bilgisayardan burayı tıklayın. Bu değişikliğin kanalınızı nasıl etkileyeceği hakkında bilgi edinmek için e-postayı okumaya devam edin veya Yardım Merkezi'ni ziyaret edin. Yardıma ihtiyaç duyarsanız lütfen bize ulaşın.

Değişikliğin nedeni

2017'de yeni YouTube Liste Dışı bağlantılarını oluşturan sistemle ilgili bir güncelleme sunduk. Bu güncelleme, Liste Dışı videolarınızın bağlantılarını siz paylaşmadan bulmayı daha da zorlaştıran güvenlik geliştirmeleri içeriyordu. Şimdi, bu güncelleme uygulanmaya başlanmadan önce yüklenen eski Liste Dışı videolarda değişiklik yapıyoruz.


Yapabilecekleriniz

Eski videolarınızla ilgili şunları yapabilirsiniz:

Hiçbir işlem yapmama. Etkilenen videoları 23 Temmuz 2021'den itibaren Gizli olarak ayarlamaya başlayacağız. Gizli videolar yalnızca size ve seçtiğiniz kullanıcılara gösterilir. İlgili videoların 23 Temmuz itibarıyla Gizli hâle getirilmesinin ardından, bunları sitelere yerleştirmek veya Liste Dışı olarak paylaşmak için daha önce kullanılan bağlantılar artık çalışmayacaktır.

Bu değişikliğin kapsamı dışında kalma. Eski videolarınızın mevcut hâliyle, Liste Dışı olarak kalması için 23 Temmuz 2021'e kadar bu formu doldurun. Liste Dışı videolarınızı Herkese Açık videolar gibi kullanıyorsanız (ör. videolarınız üçüncü taraf sitelere yerleştirilmişse veya sosyal medyada paylaşılıyorsa) bu değişikliğin kapsamı dışında kalmanızı öneririz. Kapsam dışında kalmayı tercih ederseniz şu anda çalışır durumda olan eski bağlantılarınız çalışmaya devam eder ve bu güvenlik güncellemesine dahil edilmez.

Liste Dışı videolarınızı Herkese Açık hâle getirme. Alternatif olarak, videolarınızı tüm kullanıcıların erişebileceği şekilde Herkese Açık hâle getirebilirsiniz. Bu durumda videolarınız YouTube'u kullanan herkes tarafından görülebilir. Ayrıca arama sonuçları, önerilen videolar ve ilgili videolar listelerinde de gösterilir.
Liste Dışı yeni video olarak tekrar yükleme: Videolarınızın Liste Dışı olarak kalmasını ve bu güvenlik güncellemesine dahil edilmesini istiyorsanız ilgili videoları indirip yeni sistemde Liste Dışı olarak yeniden yüklemeniz gerekir. Bu seçeneği tercih ederseniz izlenme sayısı veya yorumlar gibi önceki yüklemeyle ilişkili veriler yeni yüklemeye aktarılmaz. Bu durumda, yerleştirilmiş videoların bağlantılarının da yeni video URL'siyle güncellenmesi gerekir. Daha fazla bilgi edinin.

Bu değişikliğin uğraştırıcı olabileceğinin farkındayız. Bu nedenle, değişiklik 23 Temmuz 2021'de geçerli olmadan önce videolarınızda gerekli düzenlemeleri yapmanız için size zaman tanıyoruz.


Teşekkürler,
YouTube Ekibi