Açılan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi sayesinde bugüne kadar yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi ihtiyacı olan bebekler başka illere sevk edilirken, bundan sonra bu bebekler Aydın"da tedavi görebilecek. Çevre illerden de bebek sevklerinin başladığı Aydın"da yeni doğan bebek ölüm oranlarının da düşmesi bekleniyor.
Aydın Devlet Hastanesi Konferans Salonu"nda yapılan tanıtım toplantısına Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Milletvekili Ahmet Ertürk, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altınışık, Aydın Devlet hastanesi Başhekimi Niyazi Kocakaplan, doktor ve hemşireler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı yeni açılan ünite hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Yenidoğan dönemdeki bebek ölümlerinin ön plana çıktığını kaydeden Tırpancı, Türkiye"deki bebek ölümlerinin yüzde 76"sının yeni doğan dönem de olduğunu söyledi. Bebeklerin ölüm nedenlerine bakıldığında erken doğumun ilk sırada yer aldığını dile getiren Tırpancı, “İlimizden il dışına yapılan bebek sevklerinde de erken doğum ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle bebek ölümlerinin azaltılmasında hem de personel açısından donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin oluşturulması önem arz etmektedir. İlimizde hem bu amaçla hem de sevkleri engelleyerek ikinci düzey yenidoğan yoğun bakım düzeyinde tedavi görebilecek bebekleirn bakımını sağlamak amacıyla yenidoğan yoğun bakım ünitesi kuruldu. Bu ünitede birinci basamak 5 küvöz, ikinci basamak 9 küvöz olmak üzere toplam 14 küvöz, 3 ventilatör, fototerapi odasında 6 yoğun fototerapi cihazı, 4 anne yataklı ve beşikli hasta odası, bir anne yataklı süt sağma odası ve ilk müdahalenin yapıldığı tedavi odası bulunmaktadır. İlimizden 2008 yılında 73 bebek il dışına sevk edilirken, faaliyete geçen ünitemiz sayesinde bugün İzmir ve Manisa"dan bebek sevki almaya başlamış durumdayız. Türkiye geneline bakıldığında yenidoğan bebek ölümleri binde 13"ler seviyesinde olurken, ilimizde bu oran yüzde 9"dur. İlimizdeki bu oranın daha da aşağılara çekmeyi hedefliyoruz” dedi.
"HASTANELER ÇAĞIN GEREKSİNİMLERİNE AYAK UYDURMAK ZORUNDA"
Tanıtım toplantısında Aydın"da sağlık alanında hizmet veren sağlık çalışanlarına teşekkür eden Vali Hüseyin Avni Coş, insanlara sağlık alanında hizmet etmenin çok önemli olduğunu söyledi. Her mesleğin olduğu gibi sağlık çalışanlarının da bazı zorluklara göğüs gerdiğini dikkat çeken Vali Coş, “Çağımız gelişim ve değişim çağıdır. Bu nedenle ilimizdeki sağlık hizmeti veren yerlerde değişime uğramaktadır. 1930"lu yıllarda bir ile bir hekim düşerken, şimdi neredeyse her organın ayrı doktoru var. Şuanda birçok hastanemiz özel hastanelerle yarışır durumda. İlimizde yaşayan vatandaşlarımız tedavileri için başka illere gitmek yerine, Aydın"da tedavilerini gerçekleştirmekteler. İlimizdeki hastaneler Aydın dışından ve yurt dışından hasta alması nedeniyle çağın gereksinimleri ayak uydurmak zorundadır. Yenidoğan ünitesi de bu bağlamda ilimizde açılan bir sağlık hizmetidir. Bu ünitenin Aydınımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Toplantıda slayt gösterimleri eşliğinde yeni doğan ünitesi katılımcılara tanıtılırken, ünitenin faaliyette olmasından dolayı bebeklerin enfeksiyon kapması tehlikesi dolayısıyla yenidoğan ünitesi katılımcılar tarafından gezilmedi.