İZKA tarafından 30 Aralık 2009 tarihinde başlatılan Tarım ve Kırsal Kalkınma ile Turizm ve Çevre Mali Destek Programı çerçevesinde sunulacak uygun projelere karşılıksız mali destek verilmesi programına beş projeyle başvuruda bulunmuştu. Selçuk"un hazırladığı projelerden önce üç adeti sonra da yedeğe alınan dördüncüsü ajans tarafından kabul edildi. Ajansın kullandıracağı 31 milyon 610 bin 489 TL. kaynaktan ilçe adına pay almak amacıyla bir araya gelen Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Belediyesi, Efes Müze Müdürlüğü, Selçuk Ticaret Odası ve bazı kurumlar hazırladıkları beş ayrı proje ile başvuruda bulunmuştu. Kabul edilen projeler sayesinde Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan iki projeye 900 bin TL., Efes Müze Müdürlüğü projesine 160 bin TL. ve Ticaret Odasının hazırladığı projeye ise 430 bin TL. kaynak İZKA bütçesinden aktarılacak.
Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan ve Ajans tarafından geçtiğimiz haftalarda onaylanan iki projenin sözleşmeleri Kalkınma Ajansında yapılan küçük bir törenle imzalandı. İZKA yetkilileri ile Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda Selçuk Belediyesinin proje sahibi olduğu ve Yaşar Üniversitesi, Kaymakamlık, Selçuk- Efes Kültür ve Turizm Vakfı, Ticaret Odası ve PATUYAB gibi kurum ve kuruluşların destek verdiği Selçuk- Efes Kent Belleği Merkezi projesi ile 8000 yıllık geçmişi boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Selçuk Kentinin tarihi, doğası, coğrafi,ticari, sosyal, ekonomik ve kültürel değerlerini kentlilerin, yerli ve yabancı turistlere tanıtmak ve kentlilik bilinci oluşturarak hem kent sorunlarına duyarlılığı ve katılımcılığı artırmak hem de Selçuk"ta yaşayan değişik etnik ve kültürel gruplar arasında karşılıklı anlayış, karşılıklı saygı ve ortak yaşam kültürünü güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla Selçuk halkının ve kenti ziyaret eden turistlerin kentin değerlerini görerek ve yaşayarak öğrenebilecekleri bir merkez oluşturulacak. Proje sözleşme gereği 18 ayda tamamlanacak.

TURİZM ÇEŞİTLENDİRİLECEK
Belediye tarafından hazırlanan ikinci proje ise Efes Antik Liman Canlandırma Projesi ; Selçuk Belediyesi ve PATUYAB "ın işbirliği yaptığı bu projeyle zengin bir turizm potansiyeline sahip olan Selçuk"un turizmde çok daha iyi yerlerde olması için yeni bir çekim merkezi oluşturarak turizmin çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında kıyı turizminin yapıldığı Pamucak sahilinde görsel algılamayı iyileştirecek yeni düzenlemeler yapılarak, dönemin tüm özelliklerini yansıtan Efes antik limanı örneği oluşturulacak. O dönemin tarihsel veri tabanına göre oluşturulacak alanda, açıklayıcı panolar,yükleme vinci, yük balyaları,amforalar, büyü erzak küpleri, çeşitli formlarda toprak kaplar, yük arabası, sepetler,tenteler, saman balyaları, çıpalar, ip kangalları, tomruklar ve biçilmiş tahtalar, Pazar tezgahları, nakil edilmeye hazır kübik yapı taşları, kolon başları, işlenmemiş heykel blokları gibi öğeler sergilenecek. O dönemlere ait birer adet ticaret ve savaş gemisi yapılarak bu alana bağlanacak ve alan bir yıl içersinde açık hava müzesi haline getirilecek.
İzmir Kalkınma Ajansı ( İZKA) ya ilçe adına teslim edilen beş projeden dört tanesinin kabul edilmesini memnunlukla ve sevinçle karşıladığını ifade eden Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa ÜLGÜR uzun süredir bu projelerle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek “ ilçedeki bazı kurum ve kuruluşlar bir araya gelerek bu çalışmaları istenilen somut projeler haline getirerek başvurumuzu yapmıştık. İzmir Kalkınma Ajansı kaynaklarından alacağımız bu mali destek için Ajans yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Projelerimizi belirtilen sürede bitirip ilçe halkının ve turizmin hizmetine sokacağız” dedi. iha