Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Koronavirüs salgınına karşı en önemli silahlarımızdan biri aşı. Maske, mesafe ve temizlik ile birleştiğinde aşı virüse karşı ciddi bir savunma sistemine sahip olmamızı sağlıyor. Ancak aşı ile ilgili pek hoş olmayan bazı açıklamalar yapıldı. BioNTech ile birlikte mRNA bazlı bir aşı geliştiren Pfizer, aşının etkisinin zaman içinde azaldığını verilerle gözlere önüne koydu.

Virüsle mücadele kapsamında dünya genelinde her ülke vatandaşlarına aşı sunuyor. Ülkemizde de aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Vatandaşların çoğunluğu ikinci doz aşılarını olmuş durumda. Hatta Sinovac aşısı olanlar için üçüncü dozlar bile uygulanıyor. 



İkinci doz uygulamasından 6 ile 8 ay içerisinde aşının etkisinin azaldığına dikkat çeken Pfizer, “Aşının koruma etkisi her iki ayda yüzde 6 azalıyor. Tam doz aşılı olunduğunda yüzde 96.2 olan koruma oranı, dört ay sonra yüzde 83.7’ye iniyor” ifadelerini kullandı. Şirket ayrıca başka bir raporda İsrail’de yapılmış bir incelemenin sonuçlarını da paylaştı. Bu araştırma sonucunda elde edilen verilere göre üçüncü doz aşı Covid-19’a karşı koruma oranını yüzde 95’e kadar çıkarabiliyor.

Şirketin açıklamalarına göre aşının etkisinin azalmasının herhangi bir varyantla alakası yok. Ortaya çıkan güçlü varyantlardan bağımsız olarak aşı zamanla etkisini yavaş yavaş kaybedebiliyor.