Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Bildiğiniz gibi ülkemizdeki pek çok noktada orman yangınları devam ediyor. En çok tartışılan konuların başında ise Türk Hava Kurumu uçaklarının neden kullanılamadığı geliyor. Bu sorunun yanıtını ise en yetkili ağızdan dinledik. Kurumun Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, konuya ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Ayrıca uçakları havalandırmak için 4 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını belirten Aşçı, THK’nın hesap numaraları ve SMS’ler vasıtasıyla yardımda bulunulabileceğini de sözlerine ekledi.

Cenap Aşçı’nın açıklamalarından alınan satır başları ise şu şekilde:

CL 215 tipi yangın söndürme uçaklarının en eskisi 1969, en yenisi ise 1988 model. Bunların ilk getirildiği yıllarda kullanım hatasından 1988, 1987 ve 1971 model olmak üzere 3 uçağımız kullanılamaz hale gelmiş. İniş takımları kırılmış ve motorları bakımsızlıktan körelmiş. 1986'da filoya katılan diğer uçaklar 2015'e, CL215'ler de 2019'a kadar yangın söndürmede kullanıldı. 2019'da tekrar OGM ile THK arasında görüşme yürütülmüş ama uzlaşma sağlanamamış. Bu sebeple uçaklar yangın söndürmede kullanılamamış.”

“Biz geldiğimizde işlerden çoğu, 10 bin avro bulunamadığı için yapılamıyordu. İhale alınmadan bu uçaklara bakım yapma şansımız olmadı. Hem sivil havacılık otoritemizin hem de uluslararası sivil havacılık kurallarına göre uçakların bazı parçalarının, hiç kullanılmasa bile, miadına göre değiştirilmesi gerekiyor. Uçaktaki en ufak ihmal, büyük kazalara ve ölümlere neden olabilir.”

“Var olan uçakların bakımlarının yapılması için TUSAŞ ile görüşüyoruz. 1 aydır da jandarma ve polis vakıflarıyla uçakların tamiratı ve onların eğitim, gözetleme, keşif ve AFAD operasyonlarında kullanmak için görüşüyoruz. Dün de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Onlar da bu uçakların hizmette tutulabilmesi için ne yapılabileceğini sordu. Bizim her yardıma kapımız açık. Uçaklar inşallah yardımlarla hayata döner.”