Oyun severlerin olmazsa olmaz ekipmanlarından birisi de kulaklık diyebiliriz. Hali hazırda pek çok marka oyuncular için özel kulaklıklar üretiyor. Fakat bu kulaklıkların kaçının tam olarak beklentilere cevap verdiği önemli bir soru işareti.

Bugün ki inceleme konuğumuz olan XPG Precog ise içerdiği yenilikler ile farklı bir oyun deneyimi sunuyor. Dilerseniz şimdi XPG’nin yeni kulaklığının oyun severler için ne derece tatmin edici olduğunu değerlendirelim.



Genel olarak oyun severlerin kulaklık alırken baktıkları ilk unsurun ses kalitesi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunun yanında kulaklık süngeri, kafa bandı ve mikrofon gibi kriterler de önemli bir yer tutuyor.

ADATA’nın oyuncu ekipmanları üreten markası XPG, yeni kulaklık modelini Computex 2019’da tanıtmıştı. Bir süre önce ülkemizde de satışa sunulan bu kulaklık, özellikle ses kalitesi ile rakiplerine üstünlük kurmuş durumda.

Bu üstünlüğün temel nedeni ise XPG Precog’da yer alan çift sürücü desteği. Hali hazırda satışta olan pek çok kulaklık modelinde tek bir sürücü yer alırken, XPG Precog’da hem elektrostatik, hem de dinamik ses sürücüsü bulunuyor. Bu iki sürücü eş zamanlı olarak kullanıldığında daha geniş bir ses aralığı sunuyor.



XPG Precog cihazlara iki farklı modda bağlanabiliyor. Dilerseniz 3.5 mm girişi kullanabilir, dilerseniz de type-c bağlantısıyla daha opsiyonel bir bağ kurabilirsiniz.

3.5 mm bağlantısında klasik bir kontrol paneli bulunurken, usb-c bağlantısını kullandığınızda kulaklık içerisinde yer alan ses kartını da kontrol edebiliyorsunuz.

Bu sayede FPS, sanal 7.1 ve müzik seçenekleri arasından dilediğiniz moda geçiş yapabiliyorsunuz.

Örneğin FPS moduna geçtiğinizde oyun esnasında arka taraftan gelen ayak seslerini daha rahat bir şekilde duyuyorsunuz.

Aynı şekilde müzik moduna geçtiğinizde ise daha belirgin bas ve tiz sesleri karşınıza çıkıyor.



XPG Precog’un öne çıkan bir diğer yönü ise Hi-Res sertifikasına sahip olması. Bilindiği üzere ses sektörünün önde gelen markaları tarafından Japonya’da kurulan bu konsorsiyumdan sertifika almak pek de kolay değil. Dolayısıyla Hi-Res sertifikasına sahip bir kulaklığın belli bir ses kalitesinin üzerinde performans sergilemesi gerekiyor.

Hali hazırda satışta olan pek çok oyuncu kulaklığı modelinde Hi-Res sertifikası bulunmuyor. Dolayısıyla ADATA’nın bu serfitikayı almış olması önemli bir artı diyebiliriz.

Bunun yanında çıkarılabilir mikrofon desteğine sahip kulaklıkta ENC özelliğinin bulunduğunu da belirtelim.

Genelde oyuncu kulaklıklarında mikrofon dahili olarak yer alır. XPG Precog’ta ise 3.5mm girişine sahip mikrofonu dilediğimiz zaman kulaklığa takıp çıkartabiliyoruz.

Ayrıca kulaklıkta yer alan ENC desteği sayesinde çevredeki gürültüler engellenerek, karşımızdaki takım arkadaşlarımızla daha kaliteli bir görüşme yapmamız sağlanıyor.



Kulaklığın öne çıkan özelliklerinden birisi de Memory Foam özelliğine sahip süngerleri. Bu süngerler kulak yapınıza göre şekil alıyor. Bu sayede kulak kısmınızda kulaklık kullanımına bağlı ağrıların ortaya çıkması da engellenmiş oluyor.

Kulaklığın tek eksisi ise mevcut ses dışarı aktarıyor olması. Bu kulaklığı takan kişi için sorun teşkil etmese de çevresindekiler için büyük bir problem oluşturabilir.

Şimdi gelelim en çok merak edilen soruya. XPG Precog fiyatı ne kadar? Bu kadar özelliğe sahip bir kulaklığın piyasa ortalamasında fiyatlara satılması bizi biraz şaşırtı. XPG Precog ortalama olarak 1200 TL’lik fiyat etiketine sahip. Diğer markaların tek sürücülü kulaklıklar için aynı paraları istediğini düşünürsek, ADATA’nın belirlediği etiketin hayli uygun olduğunu söyleyebiliriz.