Son yıllardaki yükselen isimlerden biri olan Xiaomi hem yerel, hem de global pazardaki satışlarını arttırmaya devam ediyor. Bu bağlamda hızlı bir yükseliş yakalayan Çinli üretici 2020 ile birlikte dünyanın en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren 4 firmasından biri olmayı başarmış durumda.

Hatta yapılan analizlere göre Xiaomi 2021'de en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren 3 şirketten biri olacak. Peki ama bu kadar çok telefon satışına rağmen Xiaomi'nin gelirleri ne durumda?

Counterpoint tarafından yapılan bir araştırmada akıllı telefon pazarında en çok para kazanan şirketler listelendi. Bu listede yer alan ilk 5 isim arasında Xiaomi'nin bulunmaması ise şaşkınlık yarattı.

Geçtiğimiz çeyrekte en çok telefon satan Huawei, Apple'ın ardından en çok para kazanan 2. şirket olurken onu Samsung takip etti. Global pazarda 6. en çok telefon satan şirket olan Vivo 4. sırada yer alırken Oppo ise 5. sırada kendisine yer buldu.



Peki ama neden Xiaomi bu listede kendisine yer bulamadı? Aslında yanıt son derece basit. Xiaomi ürettiği telefonları düşük kar marjlarıyla sattığı için bu listede kendisine yer bulamadı.

Şöyle ki Apple bir telefonu 5X birime, Xiaomi ise X birime sattığı için aynı parayı kazanmaları ancak Xiaomi'nin Apple'dan 5 kat fazla telefon satmasıyla mümkün olabiliyor.

Böyle bir tablo da mevcut düzen de pek mümkün değil. Dolayısıyla Xiaomi'nin gelirlerini arttırmasının tek yolu telefon fiyatlarını arttırmaktan geçiyor. Yoksa durum pek de parlak değil diyebiliriz.